Ginerele lui Trump sugerează că palestinienii nu sunt pregătiţi să guverneze singuri

Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump şi arhitectul unui mult aşteptat plan pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, a apreciat că palestinienii ar trebui să aibă 'dreptul la autodeterminare', dar că nu par pregătiţi să guverneze singuri, notează luni France Presse. 

Kushner a pus la îndoială şi posibilitatea ca un stat palestinian independent să scape de orice amestec israelian, într-un interviu acordat site-ului de ştiri Axios. Întrebat despre lipsa totală a încrederii palestinienilor faţă de el, Kushner a răspuns că 'nu este aici pentru a i se acorda încredere'. Ginerele preşedintelui american s-a exprimat cu câteva săptămâni înainte ca administraţia Trump să dezvăluie în Bahrein aspectul economic al unui plan la care Kushner şi alţii lucrează de luni de zile pentru a rezolva conflictul dintre Israel şi palestinieni.

Conţinutul său politic rămâne total necunoscut. Una dintre marile întrebări este soarta aspiraţiei palestinienilor către un stat independent. Kushner a spus deja că planul nu se va referi la aşa-numita soluţie a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste alături de Israel. Această soluţie face referire la ONU şi este aprobată de conducerea palestiniană recunoscută la nivel internaţional. De la venirea sa la putere, administraţia Trump a intensificat actele proisraeliene şi măsurile nefavorabile împotriva palestinienilor, comentează AFP. Rupând cu predecesorii săi, administraţia Trump a refuzat să subscrie la o soluţie a două state.

Palestinienii ar trebui să aibă (dreptul la) autodeterminare', a declarat Kushner pentru Axios, fără a preciza ce a vrut să spună prin aceasta. Intenţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, mare aliat al preşedintelui Trump, este ca în orice reglementare, Israelul să păstreze controlul securităţii până la Iordania, deci inclusiv în Cisiordania, teritoriu ocupat în prezent de Israel şi care ar trebui să facă parte dintr-un eventual stat palestinian.

'Când nu există o structură guvernamentală şi un nivel de securitate potrivit, iar oamenii (israelienii) trăiesc în frică de terorism, aceasta îi afectează pe palestinieni', a mai spus Kushner, întrebat despre posibilitatea ca palestinienii să se poată guverna fără amestec guvernamental sau militar israelian. El a pus la îndoială capacitatea palestinienilor de a se autoguverna. 'Aceasta este o întrebare foarte bună', a răspuns el, 'sper că în cele din urmă vor fi în stare să se guverneze'. Funcţionarea politică palestiniană este subminată de ani de zile de dezacorduri între Autoritatea Palestiniană recunoscută pe plan internaţional şi mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza şi în mare parte ostracizată în străinătate.

Autorii planului insistă foarte mult pe componentele sale economice, mai degrabă decât pe cele politice, considerând că palestinienii aspiră mai întâi la o 'viaţă mai bună', mai notează AFP. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a îngheţat toate relaţiile cu administraţia Trump, discreditată în faţa sa după o serie de măsuri, dintre care recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului şi oprirea ajutoarelor către palestinieni. 'Nu sunt aici pentru a mi se acorda încredere', a mai spus Kushner, făcând distincţie între 'poporul' şi 'tehnocraţii' palestinieni, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel