Gigi Căciuleanu, la deschiderea Galei HOP: Mi-am dorit ca această gală să fie dedicată mişcării

Cea de-a XXII-a ediţie a Galei Tânărului Actor - HOP şi-a deschis, luni seară, porţile la Teatrul de Stat Constanţa, 48 de tineri absolvenţi ai şcolilor de actorie din ţară intrând în competiţie pentru titlul de cel mai bun actor al evenimentului.

Directorul artistic al Galei HOP, Gigi Căciuleanu, a afirmat, în cadrul evenimentului de deschidere, că şi-a dorit ca ediţia din acest an "să fie dedicată mişcării".

"Mi-am dorit ca această gală să fie dedicată mişcării, dar nu oricărei mişcări, nu oricărui fel de mişcare, ci mişcării izvorâte din talent şi gândire, din gândire şi talent, nu aservind drept ornament ori divertisment într-o piesă, ci având o valoare de sine stătătoare, mişcare la fel de elaborată precum se cere a fi unui text teatral, unei compoziţii muzicale, unei picturi, unei sculpturi, unui film. Mişcarea aşa zis naturală, înnăscută şi/sau intuitivă, luată nu în starea ei brută, ci prelucrată, trecută prin sita gândirii metaforice, cu alte cuvinte tradusă în limbaj de mişcare dansată", a spus Gigi Căciuleanu.

El a precizat că vedetele galei vor fi concurenţii, iar punctele forte ale serilor vor fi spectacolele formate din prestaţiile fiecăruia dintre ei.

"Fără talentul şi măestria dumnealor, de pas cu pas, nu cred că ar fi fost posibil să ne încumetăm şi să propunem atât de clar şi răspicat astăzi tema, această temă a dansatorului şi a teatrului coregrafic. Actul dansat, asociat magiei teatrului, coregrafia ca formă de mizanscenă, curajul de a propune publicului piese scrise şi jucate astfel decât numai prin vorbă sau gest", a mai spus directorul galei.

Tema celei de-a XXII-a ediţii a Galei HOP este "Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual".

În urma preselecţiei desfăşurate în iunie, juriul, format din Oana Cristea Grigorescu (jurnalist cultural), Florin Fieroriu (coregraf), Lari Giorgescu (actor), Oana Leahu (regizor) şi Gabi Lupu (jurnalist cultural) a ales pentru finala de la Constanţa 48 de tineri actori la secţiunile "Individual" şi "Grup".

Participanţii la Gala HOP se vor întrece pentru Premiul "Ştefan Iordache" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, premiul pentru cel mai bun actor şi premiul pentru cea mai bună actriţă - la secţiunea Individual, Premiul "Cornel Todea" (premiul pentru cea mai bună trupă de actori) şi Premiul "Sică Alexandrescu" (premiul special al juriului). De asemenea, se vor acorda Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" şi Premiul Publicului.

În prima zi a galei, la secţiunea "Individual", au urcat pe scenă tinerii Radu Anastas, Ioana Cojocărescu, Raul Lăzărescu, Alin Potop şi Maria Panainte. În secţiunea "Grup" au fost prezentate spectacolele "în-cerc-uit", adaptare după texte de Matei Vişniec, şi "Puşca lui Cehov", de Norbert Boda.

Juriul care va desemna câştigătorii îi are în componenţă pe Ada Lupu Hausvater - regizor, Ioana Bogăţan - actriţă, Adrian Batista - regizor şi producător TV, Ludmila Patlanjoglu - teatrolog, istoric şi critic de teatru şi Liana Tugearu - istoric şi critic de dans.

Prima zi s-a încheiat cu filmul "O întâmplare... cu jazz" - un film de Mircea Albuţiu, cu Miriam Răducanu (work in progress), prezentat în cadrul Nocturnelor HOP.

"'O întâmplare... cu jazz' o are ca eroină, în toate sensurile acestui cuvânt, pe cel puţin uimitoarea Miriam Răducanu. Veţi avea întâietatea şi privilegiul unei proiecţii private, cea a unui film care este încă în proces de elaborare, un produs care mi se pare nu numai important ca act artistic, ci şi semnificativ din punct de vedere cultural. (...) Vă invit la unica proiecţie a acestui work in progress pe care l-aş putea intitula 'lumea secretă sau confesiunile unei făcătoare de dans'", a spus Gigi Căciuleanu înaintea proiecţiei.

Prezentatorul ediţiei din acest an a Galei HOP este actorul Lari Giorgescu.

Cea de-a doua zi continuă cu o nouă serie de tineri actori din care vor face parte Flavia Perşa, Norbert Boda, Diana Ioana Licu, Adrian Loghin şi Adela Mihai, iar la secţiunea "Grup" vor fi prezentate spectacolele "Shakespeare mechanics" şi "Richard sunt eu!"

Seara se va încheia cu cea de-a reprezentaţie din cadrul Nocturnelor HOP: "Pe 3 în doi" sau "Rostirea mişcării şi Dansul Vorbei", performance cu Ion Caramitru şi Gigi Căciuleanu.

Ediţia a XXII-a a Galei Tânărului Actor - HOP se desfăşoară în perioada 2-5 septembrie la Teatrul de Stat Constanţa, accesul publicului spectator fiind liber şi este permis până la ora 18,30.

Gala HOP poate fi urmărită şi live pe site-ul www.galahop.uniter.ro, şi pe pagina de Facebook a galei.

Gala Tânărului Actor HOP este un proiect al UNITER care sprijină debutul tinerilor artişti, oferind oportunităţi de formare profesională şi viitoare colaborări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel