Urmărește emisiunea live


Gică Popescu, de 1 Decembrie: Niciodată nu m-am simţit inferior că sunt român

Fostul internaţional şi căpitan al echipei naţionale de fotbal, Gheorghe Popescu, le-a urat românilor cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri să fie mai modeşti, să se iubească între ei, exprimându-şi dorinţa ca ura pe care a observat-o de multe ori în ultima perioadă să dispară. 

"Eu aş vrea să le urez românilor multe lucruri, dar cel mai important este ca ei să fie sănătoşi şi să fie uniţi, pentru că acest lucru este simbolul aniversării Centenarului Marii Uniri. Să fim modeşti şi să ne iubim între noi, să nu mai fie ura asta pe care am văzut-o de multe ori în anii trecuţi. Suntem un popor foarte dotat, un popor bun la multe lucruri... Am excelat la sport şi la multe alte domenii. Un defect este că nu avem încredere în noi pe măsura capacităţii şi calităţilor pe care le avem fiecare", a declarat, pentru Agerpres, Gheorghe Popescu. 

"Am ascultat imnul cu lacrimi în ochi"

Fostul component al "Generaţiei de Aur" a afirmat că s-a simţit mândru şi onorat de fiecare dată când a îmbrăcat tricoul primei reprezentative şi i s-a cântat Imnul Naţional. "De fiecare dată când am jucat pentru echipa naţională a României am ascultat imnul cu lacrimi în ochi, cu un nod în gât. Pentru mine Imnul României a reprezentat întotdeauna ceva suprem. În momentele acelea trăiam o stare pe care altfel nu am mai întâlnit-o în cariera mea. Să îmi se cânte imnul a fost ceva unic. Rezultatul pe care l-am avut noi în Statele Unite ale Americii în '94 (n.r. - sferturile de finală la Cupa Mondială) eu îl situez peste câştigarea Cupei Cupelor cu FC Barcelona sau a Cupei UEFA cu Galatasaray. Sportul face parte din istoria României, fără îndoială. Este unul dintre sectoarele cu care chiar ne putem mândri. Sportul este unul dintre puţinele domenii unde într-adevăr am făcut faţă marilor puteri ale lumii. De fapt, nu îmi aduc aminte vreun alt sector unde să fi avut rezultatele sau să ne fi bătut de la egal la egal cu cei de afară în afară de sport", a spus el. 

"S-a făcut foarte puţin pentru sport în România"

Popescu rămâne cu regretul că sportul românesc nu a fost ajutat pe măsura rezultatelor obţinute de-a lungul vremii: "Din păcate, s-a făcut foarte puţin pentru sport în România. Sportul a dat rezultate, dar investiţiile în sport au fost aproape inexistente. Nu s-a răspuns cu aceeaşi monedă. Sportul a oferit mândrie, a oferit performanţă internaţională, a dat ţării mari sportivi care ne-au făcut cinste. Însă numai sportul a dat, din partea cealaltă nu a venit nimic. Nu îmi aduc aminte de vreun guvern până acum care să fi avut ca prioritate sportul, din păcate". 

Întrebat dacă marii campioni ai României au fost răsplătiţi cum se cuvine pentru performanţele lor, Popescu a răspuns: "Nu, suntem departe, foarte departe. Dar poate sunt subiectiv şi nu trebuie să răspund eu". 

"Niciodată nu m-am simţit inferior pentru că am venit dintr-o ţară mică"

Fost jucător la cluburi mari ale Europei precum FC Barcelona, PSV Eindhoven, Tottenham Hotspur sau Galatasaray Istanbul, Popescu susţine că nu a avut niciodată un complex de inferioritate în faţa străinilor. "Niciodată nu m-am simţit inferior pentru că am venit dintr-o ţară mică. Probabil că ăsta a fost şi motivul pentru care am reuşit să mă impun la case fotbalistice mari, să fiu căpitan la Barcelona şi aşa mai departe. Pentru că niciodată nu m-am simţit cu nimic inferior că sunt român. Noi suntem mult, mult mai dotaţi decât sportivii de afară, însă de multe ori apare acest complex de inferioritate care, cred eu, ţine de gena unora. Eu însă nu am simţit asta niciodată şi nici mulţi din generaţia mea. Am avut o generaţie care nu s-a simţit cu nimic mai prejos decât străinii. Oamenii de rând se comportă minunat faţă de noi, sportivii. Eu şi acum mă întâlnesc pe stradă cu diverşi oameni care îmi arată un respect incredibil. Nu toţi însă, pentru că mai sunt şi răutăcioşi. Oricum, ca acasă este greu să fim iubiţi în altă parte. Poate doar acolo unde am făcut rezultate extraordinare, cum a fost cazul meu în Turcia", a mai afirmat fostul fotbalist. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel