EXCLUSIV  Gerul Bobotezei, 19 ianuarie. Adevăruri neștiute despre originea expresiei

Darius Muresan / 05 ian 2018 / 12:48 Salveaza PDF Comentarii

Tot mai multe voci critică ”gerul Bobotezei”, mai ales că anul acesta avem parte de una dintre cele mai calde începuturi de ianuarie. Publicistul Dan Ciachir a explicat pentru DC News sensul expresiei.

Dacă analizăm originile expresiei "gerul Bobotezei", vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie. Expresia datează de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. Dacă înainte de acest an, Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie, după 1924 s-a decalat mai devreme, pe 6 ianuarie. 

Publicistul Dan Ciachir a explicat pentru DC News că până să se schimbe calendarul, Boboteaza pica pe 19 ianuarie, pe stil vechi. Având în vedere că februarie e cea mai rece lună a anului, probabilitatea să fie foarte rece la sfârșitul lunii ianuarie este mult mai mare decât la începutul lunii, așa cum se sărbătorește astăzi.

Referirea la gerul Bobotezei era și pentru că oamenii săreau în pielea goală după cruce în apele Iordanului, fapt ce amplifica semnificativ senzația de ger, a mai explicat publicistul.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28