Germania vrea să naționalizeze compania care importă gaz rusesc

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Gigantul energetic Uniper este în criză după ce a cumpărat hidrocarburi de pe piață la prețuri care au crescut din cauza crizei. Guvernul german este gata să preia controlul companiei.

Berlinul vrea să naționalizeze compania energetică UNIPER care reprezintă cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania. Guvernul ar urma să negocieze o majorare directă de capital, care să ducă la un pachet majoritar semnificativ la stat, potrivit mai multor surse de presă națională, chiar dacă executivul lui Olaf Scholz nu a vrut să confirme, admițând doar că există discuții în derulare. "După cum știți, sunt discuții cu Uniper. Dar să nu speculăm acum", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei condus de Robert Habeck, potrivit Europa Today.

Acordul a fost conceput după ce UNIPER și-a cheltuit rezervele de lichiditate prin aprovizionarea cu gaze pe piața scumpă la vedere, după ce Moscova a redus fluxurile Nord Stream, declanșând un pachet de ajutor public convenit în iulie. Dar acel pachet, care a urcat la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient și UNIPER are nevoie de mai mult. 

O persoană familiarizată cu problema a declarat pentru Reuters că nevoile suplimentare de capital ale UNIPER ar putea depăși 8 miliarde de euro. Bloomberg a raportat că guvernul ar putea achiziționa o participație de peste 50%, citând surse familiare cu chestiunea. "Naționalizarea este singura soluție rămasă, resursele de capital ale Uniper sunt complet scufundate. Din punct de vedere matematic, nu se mai poate face nimic", a declarat sursa agenției, explicând că statul va lua mai mult de 50% miza, probabil și proprietatea deplină.

Citește și:

Germania se va asigura că doar companiile care au nevoie de ajutor financiar vor beneficia de taxe pe gaze

Ministerul Economiei caută să modifice taxa, a precizat oficialul german.

Gospodăriile din Germania vor trebui să plătească anual aproape 500 de milioane de euro mai mult pentru gaze, după impunerea unei noi taxe, menite să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti.

Trading Hub Europe, operatorul pieţei de gaze din Germania, a anunţat luna aceasta că a stabilit nivelul taxei la 2,419 eurocenţi/kWh.

Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024, într-o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor.

Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro.

"Alternativa ar fi fost colapsul pieţei energiei din Germania şi a unei mari părţi din piaţa europeană a energiei", a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, referindu-se la noua taxă.

Industria va fi afectată de noua taxă, Federaţia Oţelului din Germania estimând că va adăuga încă aproximativ 500 de milioane de euro pe an la factura de energie a sectorului, pe lângă costurile suplimentare de şapte miliarde de euro provocate deja de preţul mai ridicat al energiei.

Economiştii au avertizat că taxa va accelera inflaţia în cea mai mare economie europeană, care deja a ajuns la un nivel ridicat, de 8,5%.

Germania a încercat să evite situaţia în care consumatorii sunt cei care plătesc pentru creşterea costurilor cu energia. Însă, presiunile cu care se confruntă companiile de utilităţi au forţat Guvernul de la Berlin să îşi schimbe abordarea în încercarea de a reduce consumul şi de a se pregăti pentru sezonul de iarnă, în contextul în care există îngrijorări că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea opri complet livrările de gaze.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel