Germania va plăti despăgubiri oficiale rudelor supraviețuitoare ale masacrului de la Jocurile Olimpice din 1972

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Guvernul german a anunțat că va acorda despăgubiri rudelor victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, după o ”reevaluare completă și cuprinzătoare a evenimentelor din acea vreme”.

Ministerul Federal de Interne a declarat că intenționează să facă plăți comune, împreună cu Statul Liber Bavaria și capitala statului Munchen, pentru a ”atenua consecințele grave pentru rudele supraviețuitoare”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului pentru Sueddeutsche Zeitung citat de Politico. Cuantumul despăgubirilor rămâne însă necunoscut.  

O ceremonie de comemorare din 5 septembrie, cea de-a 50-a aniversare a atacului, ar trebui să fie o ocazie pentru a face o declarație politică clară cu privire la masacrul din 1972, potrivit ministerului, care a declarat că intenționează, de asemenea, să numească o comisie de istorici germani și israelieni care să ”analizeze cuprinzător” ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

În timpul Jocurilor Olimpice din 1972 de la München, teroriștii din organizația palestiniană Black September au luat ostatici membri ai echipei israeliene în satul olimpic  în încercarea de a cere eliberarea a sute de simpatizanți palestinieni întemnițați în acel moment.

Situația s-a încheiat cu un masacru la baza aeriană Fürstenfeldbruck, unde și-au pierdut viața 11 israelieni și un polițist german.

Atât autoritățile germane, cât și poliția au fost acuzate de eșecuri grave în jurul masacrului, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.

Plățile anterioare către familiile victimelor, făcute în 1972 și 2002, au fost mici și etichetate drept ajutor umanitar de către Guvern.

Noul anunț marchează un progres în negocierile în curs de despăgubire între Germania și reprezentanții victimelor.

Ankie Spitzer, văduva antrenorului de scrimă asasinat Andre Spitzer și purtătorul de cuvânt al familiilor victimelor, și-a anulat o vizită la München la începutul acestei săptămâni din cauza blocării discuțiilor de despăgubire și, de asemenea, a respins recent invitația de a vorbi la un eveniment de comemorare a victimelor.

Citește și:

Jarosław Kaczyński: Dacă Germania este o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă

Germania nu a reușit să despăgubească Polonia pentru crimele de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat viceprim-ministrul polonez Jarosław Kaczyński în timpul unei vizite la Sochaczew, în centrul Poloniei, marți, ca parte a turneului în țară al PiS.

Liderul PIS a făcut și o altă declarație fermă împotriva Germaniei, spunând că nu este clar dacă promisiunile germane de reînarmare au fost îndreptate împotriva Rusiei sau Poloniei, care este, de asemenea, ocupată cu reînarmarea.

Cu toate acestea, Kaczyński și-a concentrat atacul asupra Germaniei pentru refuzul de despăgubire a Poloniei pentru crimele de război germane și a repetat că este timpul ca Polonia să ceară în mod oficial ca Germania să plătească despăgubiri Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu ne-au compensat pentru cel de-al Doilea Război Mondial și nici nu i-au pedepsit pe mulți dintre vinovați. Ei chiar au adoptat o legislație, care a acordat efectiv amnistia pentru greșelile trecute”, a spus Kaczyński.

Germania nu i-a despăgubit pe polonezi

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei a continuat să reamintească oamenilor că polonezii din Auschwitz au fost condamnați la moarte fără proces, iar cei care i-au ucis nu au fost niciodată judecați. El a menționat că Germania a plătit despăgubiri altor națiuni, potrivit unui raport al publicației poloneze Dorzeczy.

„De ce au plătit ei despăgubiri Franței, de ce au plătit despăgubiri evreilor? Suntem noi polonezii mai puțin demni? Simt că este aproape momentul în care trebuie să cerem aceste despăgubiri și trebuie să dăm cu pumnul în masă. Germania se preface a fi o superputere morală. Dacă ei sunt o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă”, a spus Kaczyński unei mulțimi din Sochaczew.

Kaczyński a comentat, de asemenea, atitudinea UE față de Polonia, spunând că „ne-a legat mâinile pe multe probleme”.

El a mai spus că există o problemă majoră cu Ungaria în legătură cu blocarea recentă de către țară a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Acesta a mai dezvăluit că întâlnirea sa cu președintele Emmanuel Macron este iminentă, Polonia încercând să schimbe poziția conciliantă a lui Macron față de Rusia, conform RMX.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel