Germania va interzice sistemele de încălzire cu petrol și gaz din 2024

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Proiectul de lege care va fi prezentat în Parlamentul Germaniei în iunie ar încuraja proprietarii de case să treacă la surse regenerabile.

Germania intenționează să interzică instalarea majorității sistemelor de încălzire cu petrol și gaz începând de anul viitor, propunerile aprobate miercuri declanșând diviziuni furioase în cabinet, informează The Guardian.

În martie, coaliția de guvernare a Germaniei a ajuns la un acord conform căruia fiecare sistem de încălzire nou instalat în țară trebuie să utilizeze 65% energie regenerabilă începând cu 2024. 

În prezent, aproximativ jumătate din cele 41 de milioane de gospodării din Germania folosesc încălzirea cu gaz natural, iar aproape un sfert folosesc ulei pentru încălzire.

Susținut de ministrul Economiei, Robert Habeck, proiectul de lege urmează să fie prezentat în parlament în luna iunie. Formațiunea politică FDP a atacat, numind-o echivalentul unei ”bombe atomice” pentru Germania și exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectul acesteia asupra economiei, povara pe care o va pune asupra gospodăriilor mai sărace și aspectele tehnice ale implementării acesteia.

Proiectul de lege prevede că schimbarea va costa țara în jur de 9,16 miliarde de euro anual până în 2028, potrivit Power Technology.

Pro și contra

Liderul FDP, Christian Lindner, care este și ministrul de Finanțe, a indicat într-o notă de protocol trimisă colegilor săi de cabinet că este pregătit să susțină proiectul de lege doar dacă se vor face modificări. El a spus că se teme că bugetul necesar pentru îndeplinirea sarcinii va arunca în aer mecanismele stricte de control al datoriilor din Germania.  Ecologiștii au salutat în mare măsură propunerea, Greenpeace numind-o ”o etapă de mult așteptată”. 

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a spus că este o parte necesară a ambiției Germaniei de a deveni neutră în carbon până în 2045 și a spus că țara riscă să rămâne în urmă: ”În comparație cu alte țări care au făcut asta mai devreme, noi  începem mai târziu”, a spus el, referindu-se la țările nordice, care depind mult mai puțin de combustibilii fosili pentru a-și încălzi casele.

Potrivit proiectului de lege, casele pot folosi pompe de căldură care funcționează cu energie electrică regenerabilă, termoficare, încălzire electrică sau sisteme solare termice ca alternative acceptabile la încălzirea tradițională cu combustibili fosil. Cu toate acestea, acordul include unele scutiri și perioade de tranziție înainte de aplicarea completă. 

Citește și: Din 2023, Austria va interzice vânzarea centralelor pe gaz. Vezi de când vor fi interzise și în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel