Urmărește emisiunea live


Germania: Proprietarii vor fi obligați să suporte până la 95% din costul taxei pe CO2

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Taxa climatică pe CO2 în Germania nu va mai fi suportată în totalitate de chiriași, proprietarii fiind obligați să contribuie la aceste costuri, în funcție de eficiența energetică a apartamentelor.

Din 2021, în Germania a fost introdusă taxa climatică pe CO2 pentru încălzirea cu petrol sau gaze naturale care, în prezent, este plătită în totalitate de chiriași. De anul viitor, această măsură va fi modificată, proprietarii fiind obligați să preia până la 95% din costul taxei. Această decizie variază în funcție de eficiența energetică a imobilului închiriat, conform ziarulromânesc.de.

Taxa a fost aplicată pentru a veni în întâmpinarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon dăunătoare climei. Germanii chiriași plătesc integral această taxă în acest moment, dar începând din 2023 proprietarii vor trebui să contribuie, pentru că ei sunt cei care trebuie să asigure eficiența energetică a clădirii.

Parlamentul federal unicameral al Germaniei, Bundenstag, a adoptat o inițiativă legislativă referitoare la această situație. Potrivit cerințelor Ordonanței care privește costurile de încălzire, costurile prețului CO2 plătite de chiriași îi incurajează pe aceștia să modereze modul în care încălzesc locuința, dar nu îi încurajează pe proprietari să eficientizeze imobilele din punct de vedere energetic. În această privință se lucrează la un plan pentru a veni cu contramăsuri, prin intermediul unei noi legi.

Prețul taxei pe CO2 va fi distribuit între chiriași și proprietari după un model de niveluri. Cu cât o casă este mai puțin ecologică, cu atât proprietarul va contribui mai mult. În momentul de față, prețul este de 30 de euro pe tona de CO2 emisă la arderea combustibilului pentru încălzire, iar, până în 2025, acesta va crește treptat la 55 de euro. În cazul imobilelor nerezidențiale, o să fie introdusă o soluție forfetară de 50-50 între chiriaș și proprietar.

Procent de 3% pentru anumiți chiriași

În ceea ce privește clădirile rezidențiale, proprietarii vor trebui să calculeze emisiile de dioxid de carbon pe metru pătrat pe spațiul locuibil pe an. Valoarea este utilizată pentru a distribui costurile, în funcție de tabelul de mai jos. Dacă valorile sunt extrem de proaste, proprietarii ar putea plăti un procent de 95% din taxă.

Potrivit noii legi, proprietarii sunt obligați să furnizeze informații precise despre calculul taxei cotei de cost în factura de încălzire. Vor fi raportate ponderea costului de CO2 atribiuit chiriașilor, dar și clasificarea locuinței și a bazei de calcul. Dacă proprietarul nu transmite informațiile cu privire la ponderea costurilor cu dioxidul de carbon și nu furnizează informații necesare, chiriașii vor beneficia de o reducere a cotei la 3%.

Conform asociațiilor de locatari, taxa de CO2 pentru un apartament de nivel mediu dintr-un bloc aduce costuri suplimentare de până la 67 de euro anual pentru încălzirea cu gaz, iar pentru cea cu păcură de 98 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel