Secretul Germaniei, cea mai puternică economie a Europei: Cum pune frână inflației! Lecția lui 2009

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Rata anuală a inflaţiei în cea mai mare economie europeană a încetinit la 2,3%. 

"Frâna datoriilor este frâna inflaţiei", a declarat Lindner, la un eveniment dedicat celei de-a 15-a aniversări a limitei constituţionale privind deficitele publice, informează Reuters, citată de Agerpres.

În 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei, cunoscut sub numele de frâna datoriei, debt break. Acesta preveda că Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă, Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională".

Rata infației, cel mai redus nivel din iunie 2021

Rata anuală a inflaţiei în Germania a încetinit la 2,3%, pe fondul preţurilor mai scăzute la alimente şi energie. Vorbim despre cel mai redus nivel din iunie 2021.

În SUS, politica expansionistă privind finanţele publice, cu un nivel ridicat al datoriei, a dus din nou la creşterea inflaţiei, a explicat Lindner. Indicele preţurilor de consum a continuat să crească în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, de la 3,2% în luna februarie.

"Frâna datoriilor este o cerinţă pentru stabilirea unor priorităţi clare în politicile economice", a afirmat Christian Lindner.

Investiție de 58 de miliarde de euro

Executivul german va investi 58 de miliarde de euro anul acesta,  mai mult decât în 2019 - 38 miliarde de euro - când dobânzile şi mediul economic erau mai favorabile.

În plus, ministrul de Finanţe nu vede necesitatea unei reforme fundamentale în privinţa "frânei datoriilor", ci doar pentru o marjă de manevră când vine vorba de achitarea datoriilor, ceea ce ar putea elibera fonduri suplimentare de până la 12 miliarde de euro pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel