Germania: Lidera CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a preluat Ministerul Apărării de la Ursula von der Leyen

Lidera Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată posibilă succesoare a cancelarului Angela Merkel, a fost numită miercuri oficial în funcţia de ministru al apărării, succedându-i Ursulei von der Leyen, confirmată marţi de Parlamentul European pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, transmit dpa şi AFP. 

Von der Leyen anunţase în cursul săptămânii că va demisiona miercuri din guvern. Primarul Berlinului, Michael Mueller, care îi ţine locul preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, aflat în vacanţă, i-a înmânat noului ministru scrisoarea oficială de numire, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în capitala federală, la care au asistat atât cancelarul Angela Merkel, cât şi Ursula von der Leyen. Toate trei au stat aşezate în timpul discursului lui Mueller, ştiută fiind atenţia cu care sunt urmărite apariţiile publice ale Angelei Merkel în ultimele săptămâni. Annegret Kramp-Karrenbauer trebuie însă să aştepte până miercurea viitoare pentru a fi învestită oficial, când Bundestagul se va reuni pentru o şedinţă specială, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Desemnarea surprinzătoare în funcţie a celei supranumite 'AKK' este, potrivit publicaţiei De Spiegel, 'ultima şansă pentru Annegret Kramp-Karrenbauer' să-şi asigure succesiunea cancelarului Merkel, care intenţionează să se retragă în 2021, anul viitoarelor alegeri federale. AKK declarase în mai multe rânduri că nu viza Ministerul Apărării, întrucât şefia CDU este 'un job cu normă întreagă'. Conducerea Ministerului Apărării ar trebui să-i permită 'în sfârşit să demonstreze că este la fel de capabilă să evolueze în politica externă şi de securitate', adaugă Der Spiegel, remarcând că 180.000 de militari şi un buget de 44 miliarde de euro vor depinde de ea.

'Este un gest puternic. Ea se implică şi preia răspunderea celui mai dificil minister. Şansele unui câştig important există; dar şi riscul de eşec este la fel de mare', consideră postul public ZDF. După alegerile europene din mai, soldate cu rezultate neconvingătoare pentru creştin-democraţi, şi înaintea unei serii de alegeri regionale dificile în estul ţării, sondajele sunt însă catastrofale pentru şefa CDU. Conform unei anchete de opinie din iunie a ZDF, 71% dintre germani sunt de părere că AKK nu este potrivită pentru funcţia de cancelar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel