Germania: Introducerea salariului minim stimulează avansul economiei

Descriere foto:

În 2015 a fost introdus salariul minim în Germania ceea ce ar putea majora creşterea primei economii europene cu 0,5% timp de zece ani.

Persoanele cu cele mai scăzute salarii au beneficiat de pe urma majorării medii de 18% a salariilor, după ce angajatorii au fost obligaţia să plătească nivelul minim. De asemenea, au profitat şi cei cu salarii aproape de nivelul mediu,, se arată într-un studiu publicat marţi de Institutului economic german (IMK), transmite DPA.

Salariile mai ridicate din acest grup vor contribui în următorii şapte ani la o creştere a consumului de 0,50-0,70%, ceea ce va majora şi veniturile statului. Prin urmare, IMK estimează că introducerea salariului va majora PIB-ul cu 0,50% timp de zece ani, comparativ cu aceeaşi perioadă fără salariul minim, conform studiului IMK.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

Cine primeşte salariul minim

La începutul lui 2019 salariu minim ar urma să crească la 9,19 euro pe oră şi apoi la 9,35 euro pe oră în 2020, dacă Executivul de la Berlin va implementa recomandările unei comisii alcătuite din reprezentanţi ai angajaţilor, ai sindicatelor şi experţi.

Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor cu excepţia şomerilor de lungă durată care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât nivelul impus la nivel naţional.

Atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au sfătuit Germania să majoreze salariile şi să investească mai mult pentru a stimula cererea internă şi a reduce excedentul său mare de cont curent.

Vezi şi: Toader, mesaj pentru Iohannis: Noi nu avem un preşedinte al statului

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26