Germania exclude plata a 279 de miliarde de euro Greciei, ca reparații de război: "Stupid"

Vicecancelarul Germaniei spune că amestecarea datoriei externe cu problema reparațiilor de război este o mișcare "stupidă" a guvernului grec, care luni a pretins că Berlinul datorează Greciei 278,7 miliarde de euro cu titlul de despăgubiri pentru de-al Doilea Război Mondial.

Invocarea repetată a problemei reparațiilor de război este văzută de guvernul Germaniei drept o tentativă a Greciei de a conexa această chestiune cu cea a negocierilor privind împrumutul acordat guvernului Syriza. Sigmar Gabriel a explicat că cele două subiecte n-au absolut nicio legătură una cu cealaltă, calificând amestecarea lor ca fiind o alegere "stupidă".

În prelungirea unor declarații recente ale cancelarului Angela Merkel, social-democratul Sigmar Gabriel a subliniat că Germania nu-și uită "responsabilitatea morală" pentru cel de-al Doilea Război Mondial și este deschisă în dezbaterile referitoare la această temă.

"Trebuie să avem al naibii de mult respect pentru câte au suportat umerii grecilor", a arătat Sigmar Gabriel, conform Die Zeit.

Ekhardt Rehberg, însărcinatul cu probleme bugetare al Uniunii Creștine Democrate, a spus că este "de neînțeles" cum au ajuns grecii la suma de 288,8 miliarde de euro. "Chestiunea reparațiilor este terminată politic și legal din punctul nostru de vedere. Asta se aplică și așa-ziselor împrumuturi forțate", a punctat el.

Grecia: Germania ne datorează 278 de miliarde de euro reparații de război

O opinie diferită au lideri ai opoziției din Germania. Reprezentanți ai Verzilor și Stângii au spus că se cuvine ca Germania să plătească despăgubiri Greciei pentru ororile comise de naziști, sugerând ca disputa să se tranșeze la Curtea Internațională de Justiție.

Fără asistență financiară rapidă, Atena riscă să intre curând în faliment. Zona euro și Fondul Monetar Internațional au înghețat o linie de credit de 7,2 miliarde de euro pentru că Atena a eșuat să implementeze mai multe reforme.

Miercuri, premierul Alexis Tsipras efectuează o vizită oficială în Rusia, prima sa deplasare externă de la preluarea mandatului. Liderii UE l-au avertizat să nu ia decizii care ar afecta unitatea Uniunii Europene în conflictul cu Rusia și să nu îndrepte busola spre Moscova. Deplasarea lui Tsipras este cu atât mai importantă cu cât joi este termenul limită până la care Atena trebuie să achite FMI o tranșă de 458 de milioane de euro din datoria totală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel