Germania duce Italia în instanță la Haga. Dosarul a fost depus la tribunalul ONU

Palatul Păcii din Haga, sediul Curții Internaționale de Justiție
Palatul Păcii din Haga, sediul Curții Internaționale de Justiție

Germania a intentat un dosar împotriva Italiei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru despăgubiri de război legate de cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat instanța ONU de la Haga.

Dosarul face referire la o decizie din 2012 a instanței ONU care a stabilit că pretențiile civile ale victimelor naziste nu puteau fi introduse împotriva Germaniei în instanțe străine, potrivit Euronews.

Curtea Supremă a Italiei a decis în 2008 că un civil italian avea dreptul la despăgubiri după deportarea sa în Germania în 1944 pentru a lucra ca muncitor sclav. 

Germania a acuzat și că Italia a amenințat că va sechestra proprietăți de stat germane aflate pe teritoriul Italiei

Berlinul a susținut în cazul din 2012 că guvernarea italiană a pus la îndoială un sistem de restituire instituit după înfrângerea naziștilor, care a făcut ca Germania să plătească despăgubiri de zeci de miliarde din anii 1950.

Germania duce Italia la Haga

Potrivit Berlinului, Roma ar continua să permită victimelor crimelor de război să solicite despăgubiri de la statul german chiar și după o hotărâre anterioară a aceleiași instanțe.

Germania a inițiat o procedură în fața Curții Internaționale de Justiție a ONU, cu sediul la Haga (Olanda), împotriva Republicii Italiene pentru „nerespectarea imunității sale jurisdicționale ca stat suveran”. Potrivit Berlinului, Roma ar continua să permită victimelor crimelor de război naziste să solicite despăgubiri de la statul german chiar și după o hotărâre anterioară a aceleiași instanțe conform căreia astfel de cereri încalcă „dreptul internațional”, potrivit TGcom24.

Recursul Germaniei 

Germania reamintește că, la 3 februarie 2012, Curtea și-a pronunțat hotărârea cu privire la problema imunității judiciare în cauza referitoare la imunitățile statului. Potrivit Berlinului, "în ciuda pronunţărilor din această decizie, instanțele italiene, din 2012, au intentat un număr semnificativ de noi cereri împotriva Germaniei cu încălcarea imunității suverane a Germaniei”.

Ce anume susține Germania

Germania susține că Hotărârea n. 238/2014 a Curții Constituționale Italiene, adoptată cu încălcarea conștientă a dreptului internațional și a obligației Italiei de a se conforma unei hotărâri a principalului organ judiciar al Națiunilor Unite, a avut consecințe de amploare.

Se mai precizează că, după pronunțarea sentinței, „cel puțin 25 de dosare noi au fost introduse împotriva Germaniei în fața instanțelor italiene” și că „în cel puțin 15 cazuri, instanțele naționale italiene au examinat și au procedat la cereri de despăgubire împotriva Germaniei în legătură cu conducerea nazistă a Germaniei din timpul celui de-al doilea război mondial”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel