Germania Angelei Merkel vrea să cumpere până la 30 milioane de doze de vaccin Sputnik V

Germania Angelei Merkel vrea să cumpere până la 30 milioane de doze de vaccin Sputnik V
Germania Angelei Merkel vrea să cumpere până la 30 milioane de doze de vaccin Sputnik V

Germania intenţionează să achiziţioneze până la 30 milioane de doze de vaccin Sputnik V împotriva COVID-19 în iunie, iulie şi august - câte 10 milioane de doze pe lună - dacă autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor (EMA) va da undă verde serului rusesc, a declarat joi Michael Kretschmer, premierul Saxoniei, land în estul Germaniei, relatează Reuters şi AFP. 

'Noi pledăm viguros în favoarea unui proces de aprobare rapidă (a vaccinului Sputnik V) până în luna mai', a scris pe Twitter acest ales conservator din fosta RDG, care a avut o întâlnire joi la Moscova cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko.

Kretschmer efectuează începând de miercuri o vizită de mai multe zile în Rusia, într-un context tensionat, marcat de concentrarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina şi de soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, care timp de cinci luni de zile a primit îngrijiri anterior în Germania după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în august în Siberia.

Starea de sănătate a lui Navalnîi - în prezent încarcerat şi în greva foamei, incomplet refăcut după otrăvirea cu o substanţă considerată drept armă chimică - suscită preocupări în Occident, după ce rude şi aliaţi ai săi au declarat că el poate face oricând un stop cardiac. Fondul suveran rusesc (RDIF), care a finanţat dezvoltarea acestui vaccin, a declarat la 8 aprilie că a început negocierile cu Berlinul 'pentru un contract de cumpărare anticipat'.

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a justificat decizia Berlinului de a face aceasta pe cont propriu prin refuzul Comisiei Europene de a negocia în numelor Celor 28 de state membre UE cumpărarea vaccinului Sputnik V, spre deosebire de ceea ce a făcut în cazul altor vaccinuri împotriva COVID-19. Bavaria a negociat la rândul său un 'contract preliminar' în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc, sub rezerva aprobării de către EMA.

Regiunea Mecklenburg - Pomerania Occidentală i-a urmat exemplul şi a anunţat o precomandă. Problema utilizării Sputnik V este controversată în Europa. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a reproşat recent Rusiei că a transformat vaccinul într-un instrument de 'propagandă' în lume.

EMA nu a stabilit un termen pentru decizia sa cu privire la Sputnik V, dar în cazul altor laboratoare - care şi-au prezentat până acum vaccinul anti-COVID-19 spre aprobare - EMA a examinat datele furnizate într-un termen cuprins între 2 şi 4 luni, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel