Germania a atins un nivel istoric al exporturilor

Mercedes cars are pictured at a shipping terminal in the harbour of the German northern town of Bremerhaven.
Mercedes cars are pictured at a shipping terminal in the harbour of the German northern town of Bremerhaven.

Exporturile Germaniei au atins în octombrie anul acesta cel mai ridicat nivel din toate timpurile, de 99,1 miliarde de euro. Berlinul se confruntă cu critici puternice din cauza politicii sale economice care presupune "dependența de exporturi" și o creștere lentă a cererii interne. Însă cifrele istorice citate de Der Spiegel nu-i vor aduce Berlinului mustrări pentru că importurile au crescut cu un procent chiar mai mare decât cel al exporturilor.

[caption id="attachment_398487" align="alignleft" width="640"] Mașini din portul Bremerhaven care așteaptă să fie scoase din țară
Foto: Der Spiegel/Reuters[/caption]

Totalitatea exporturilor germane au ajuns în octombrie la 99,1 miliarde de euro (136 miliarde de dolari". Recordul precedent a fost stabilit în martie 2012,  când Briroul Federal de Statistică estima o cifră a exporturilor de 98,7 miliarde de euro. În octombrie anul trecut valorile pe export au fost mai mici cu 0,6%.

În mod suprinzător, importurile au crescut mai mult în octombrie 2013, cu 2,9 procente. Diferența dintre exporturi și importuri a scăzut la 17,9 miliarde de euro, față de recordul din septembrie, de 20,4 miliarde de euro.

Analiștii privesc cu ochi buni aceste valori și spun că sunt vești îmbucurătoare pentru zona euro.

Creșterea exporturilor în octombrie se datorează în principal cererii puternice venite din partea țărilor din UE care nu fac parte din zona euro, exporturile în Polonia, de exemplu, crescând cu 6,2 procente. Pe de altă parte, exporturile în zona euro au scăzut cu 0,1 procente și cele în țările din afara Europei  au cunoscut o cădere de 1,3%, în comparație cu anul trecut.

Germania a fost criticată anul acesta în raportul bianual al Trezoreriei americane, care arăta că politicile economice ale Germaniei fragilizează stabilitatea economiei în Europa şi restul economiei mondiale, din cauza modelului de creștere bazat pe exporturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel