Germania. 70 de ani de la blocada sovieticilor

Zeci de mii de berlinezi au marcat duminică împlinirea a 70 de ani de la sfârşitul blocadei impuse oraşului lor în 1948, episod major al Războiului Rece, relatează dpa. 'Podul aerian le-a arătat oamenilor că nu au fost lăsaţi singuri', a declarat primarul Berlinului, Michael Mueller, cu ocazia ceremoniei desfăşurate la aeroportul Tempelhof. 

"Podul aerian a făcut imposibilul posibil", a subliniat ministrul german al justiţiei, Katarina Barley. În iunie 1948, Uniunea Sovietică a tăiat toate căile de acces rutier, feroviar şi pe apă între Berlinul de Vest, încorporat în Germania de Est, şi restul Germaniei de Vest.

Timp de aproape un an, forţe americane, britanice şi franceze au aprovizionat cele peste 2 milioane de locuitori ai părţii de vest a Berlinului divizat cu produse esenţiale, precum alimente şi cărbune, până când sovieticii au pus capăt blocadei, în ziua de 12 mai 1949. Mai mult de 280.000 de zboruri ale Aliaţilor au fost necesare pentru a aproviziona oraşul cu peste 2 milioane de tone de produse. Gail Halvorsen, un fost pilot american care a luat parte la podul aerian, a fost salutat cu aplauze la evenimentul de duminică.

Halvorsen, acum în vârstă de 98 de ani, a fost cunoscut drept iniţiatorul campaniei de "bombardamente cu bomboane", prin care au fost aruncate din avioane mici paraşute confecţionate din batiste, în care erau puse ciocolată şi gumă de mestecat pentru copiii din Berlinul de Vest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel