Gerhard Schröder, pus să aleagă: își dă demisia sau suportă consecințele sancțiunilor. Parlamentul European NU mai acceptă relațiile sale cu Rusia

Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei
Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei

După ce deputații europeni au observat că foști politicieni, precum Esko Aho, Francois Fillon și Wolfgang Schüssel, au demisionat recent din pozițiile lor din cadrul unor companii rusești, i-au cerut același lucru și fostului cancelar german, Gerhard Schröder.

În Parlamentul European se formase deja o alianță largă care dorea să ceară la următorul vot ca fostul cancelar german Gerhard Schröder să fie trecut pe lista de sancțiuni a UE din cauza relațiilor sale financiare cu Rusia.

Membrii Parlamentului European intenționează să facă apel la cele 27 de state membre să îl includă pe Schröder, președintele Consiliului de administrație al gigantului energetic rusesc Rosneft, pe lista de sancțiuni care deja include numeroși oficiali și directori de companii rusești.

Karin Kneissl și Gerhard Schröder - pozițiile lor în cadrul firmelor ruse

Într-un comunicat oficial, emis joi de Parlamentul European, se aduce la cunoștință că deputații europeni solicită ferm ca Karin Kneissl și Gerhard Schröder să demisioneze din  pozițiile lor în cadrul firmelor ruse. 

Karin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, a atras atenția presei din întreaga lume în 2018 când l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la nunta sa unde a dansat cu acesta, fiind acuzată la momentul respectiv că subminează politica externă a UE față de Rusia.

În prezent fără partid, ea a fost numită în luna iunie a anului trecut în Consiliul de administrație al companiei de stat Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia.

Proiectul de rezoluție al Parlamentului European este „un adevărat semnal pentru Europa. Foștii cancelari trebuie să continue să ia în considerare bunăstarea statului lor după încheierea mandatului”, a declarat eurodeputatul german Stefan Berger pentru Die Welt, citat de HotNews.

În cazul în care Schröder și Kneissl rămân în posturile lor, deputații europeni solicită Consiliului UE „să extindă lista persoanelor afectate de sancțiunile UE pentru a include membrii europeni ai consiliilor de administrație a marilor companii rusești și politicieni care continuă să primească fonduri rusești”, arată proiectul.

Atât Schröder, cât și Kneissl au refuzat până acum să renunțe la posturi și la remunerația aferentă

Schröder a declarat în luna aprilie că va demisiona de la Rosneft dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale către Germania.

Robert Habeck, ministrul german al Economiei, a anunțat pe 12 mai că filialele Gazprom din Germania au încetat să mai primească gaz rusesc însă Schröder nu a dat semne că ar intenționa să demisioneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel