Georgia: Proteste în sprijinul lui Mihail Saakaşvili, internat într-un spital penitenciar

Mihail Saakaşvili
Mihail Saakaşvili

Zeci de mii de persoane au manifestat luni după-amiaza în Georgia în sprijinul fostului preşedinte şi lider al opoziţiei Mihail Saakaşvili, încarcerat şi aflat în greva foamei, la scurt timp după ce a fost anunţată internarea acestuia, transmite AFP. 

Scandând numele lui Saakaşvili, aproape 40.000 de oameni s-au strâns în piaţa centrală din capital Tbilisi. 'O mişcare de protest masivă şi permanentă începe în Georgia şi nu se va opri până când Mihail Saakaşvili nu este eliberat şi nu au avut loc alegeri anticipate', s-a adresat mulţimii Nika Melia, preşedintele Mişcării Naţionale Unite, formaţiunea politică a fostului şef al statului.

'Nu ne vom dispersa, protestul nostru va fi necruţător şi paşnic', a spus el. Protestatarii au mărşăluit apoi prin centrul oraşului spre sediul premierului, intenţionând să blocheze accesul la clădirea guvernului. Mihail Saakaşvili este 'victima unei vendete politice, nu ne vom opri până când nu va fi eliberat', a declarat unul dintre manifestanţi, Niko Mgeladze, un om de afaceri în vârstă de 46 de ani.

Postul de televiziune Mtavari TV, apropiat de opoziţie, a difuzat imagini cu sute de poliţişti desfăşuraţi în faţa clădirilor guvernamentale. Cu câteva ore mai devreme, serviciile penitenciarelor anunţaseră transferul lui Saakaşvili într-un spital penitenciar pentru a evita deteriorarea stării sale de sănătate după 39 de zile de grevă a foamei.

Preşedinte pro-occidental al Georgiei în perioada 2004 - 2013, considerat acum liderul opoziţiei, Mihail Saakaşvili a revenit în ţară pe 1 octombrie după un exil de opt ani. Arestat imediat, a fost închis fiind condamnat pentru abuz de putere, sentinţă pe care o consideră însă motivată politică.

Saakaşvili a fost condamnat în contumacie la 6 ani de detenţie în 2018 pentru abuz de putere în timpul preşedinţiei sale, acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Actualul preşedinte, Salome Zurabişvili, a declarat săptămâna trecută că Saakaşvili a revenit în ţară ca să destabilizeze scena politică şi că nu va putea fi graţiat niciodată.

Figură carismatică şi ambivalentă a politicii georgiene, dar şi ucrainene, Mihail Saakaşvili a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale. Susţinătorii săi cer de săptămâni întregi eliberarea sau cel puţin internarea sa într-o unitate spitalicească civilă şi nu într-un spital penitenciar, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel