Georgia: Grevă a foamei în masă pentru a cere eliberarea lui Mihail Saakaşvili

Mihail Saakaşvili
Mihail Saakaşvili

Mii de georgieni au manifestat marţi la Tbilisi pentru a cere eliberarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, devenit lider al opoziţiei şi 'torturat' în închisoare potrivit medicilor, şi au anunţat 'o grevă a foamei în masă' pentru a protesta împotriva încarcerării sale, informează AFP. 

Protestatarii au mărşăluit prin capitala Georgiei şi s-au adunat în faţa parlamentului, au fluturat steaguri georgiene şi au afişat pancarte pe care se putea citi 'Eliberaţi-l pe Saakaşvili!'. Protestul a coincis cu ziua de naştere a fostului preşedinte, care a împlinit 54 de ani.

'Astăzi începem o grevă a foamei în masă care nu se va încheia până când Mihail Saakaşvili nu va fi eliberat', a declarat în aplauzele protestatarilor Nika Melia, preşedintele Mişcării Naţionale Unite (MNU), formaţiunea lui Saakashvili. Cu toate acestea, nu a fost imediat clar câte persoane intenţionează să ia parte la această grevă care ar urma să aibă loc în faţa sediului partidului.

Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea dintr-un exil de opt ani în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere pe care l-a denunţat ca fiind motivat politic. Reformatorul pro-occidental care a condus Georgia între 2004 şi 2013, a început să mănânce din nou după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în estul ţării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici care au considerat că viaţa sa era în pericol.

Sâmbătă, un consiliu independent de medici a declarat că, în prezent, omul politic suferă de tulburări neurologice grave ca urmare a torturii şi a relelor tratamente suferite în detenţie. Potrivit unuia dintre demonstranţi, Guoirgui Darsavelidze, un arhitect în vârstă de 47 de ani, partidul de guvernământ Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanishvili trebuie acum 'să crape sub presiunea populară'.

'Nu ne vom opri până când Saakaşvili nu va fi eliberat', a declarat el pentru AFP. Arestarea acestei personalităţi proeminente a opoziţiei din Georgia a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, marcate de fraude potrivit opoziţiei, şi a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii zece ani, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel