George Maior, șeful SRI, despre Rusia: Are o politică de tip neo-imperial

"Trăim o perioadă foarte complicată din punct de vedere al evoluțiilor regionale, iar elemente precum criza din Ucraina sau politica agresivă și expansionistă a Rusiei trebuie să îngrijoreze România", a atras atenția, luni, la Adevărul Live, Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior.

"Într-adevăr, un director de servicii apare rar, munca noastră se desfăşoară mai mult pe un front nevăzut. Încercăm să înţelegem aceste pericole, să le cunoaştem şi să le contracarăm.  Acum, vedeţi că trăim o perioadă foarte complicată din punct de vedere al evoluţiilor regionale: criza din Ucraina, politica agresivă și expansionistă a Rusiei sunt elemente care trebuie să ne îngrijoreze, în primul rând din perspectiva posibilităţilor de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul României. Munca noastră, vigilenţa ne fac să privim cu mai mult calm decât s-ar părea la prima vedere contracararea acestor evenimente", a declarat George Maior, în contextul crizei din Ucraina. 

Citește și Adrian Năstase, discuție cu Vladimir Putin. 10 ani de când Adrian Năstase și-a încheiat mandatul de premier

Marea Neagră, falie geopolitică

Șeful SRI a fost întrebat și dacă apartenenţa României la UE, NATO e suficientă pentru a le oferi românilor siguranță. 

"Ne oferă cea mai importantă garanţie de securitate pe care a avut-o România în întreaga sa istorie. Vorbeaţi de a dormi liniştiţi - noi ne aşternem cum dormim, deşi trebuie să fim conştienţi că trebuie să muncim pentru a face faţă acestor pericole. Nimeni nu va putea suplini total propria capacitate a statului în faţa acestor provocări, deci lucrurile sunt undeva la mijloc.

(...)Vreau să spun clar românilor că nici aceste evenimente de care vorbeam - mă refer la Ucraina, la problemele legate de această politică mai agresivă a Rusiei nu au reprezentat o noutate totală pentru noi, nu am venit în întâmpinarea lor nepregătiţi, ci în decursul acestor ani, pe baza acelor discuţii, pe baza altor acţiuni derulate de statul român ele au putut crea un complex strategic bun pentru România din punct de vedere al răspunsului la aceste provocări.
Problemele mari se vor manifesta pe acest flanc sudic, Marea Neagră va deveni în timp o falie geopolitică la intersecţia unor actori extrem de puternici - Turcia, Ucraina, Rusia. La nivel strategic, aceste elemente au fost înţelese, s-a atras atenția în NATO asupra lor şi nu suntem surprinşi strategic de aceste evoluţii, ceea ce oferă şi capacităţi adecvate de răspuns", a explicat George Maior.

De asemenea, șeful SRI a vorbit și despre noul tip de război, diferit de cel clasic, care se va duce în regiune. "Nu cred că vom avea parte de războaie de tip clasic, ci de acţiuni cibernetice, atacuri informative, acţiuni economice care pot crea disrupţii în evoluţiile economice. Acest tip nou de război, mai complicat decât cel clasic, va afecta regiunea".

Rusia greșește, are o politică de tip neo-imperial

Potrivit directorului SRI, României își va îmbunătăți dialogul cu Rusia, când își va revizui politica   agresivă.

"Când Rusia îşi va revizui o politică de tip neoimperial, care ne împinge spre un neo-război rece, mai complicat din punct de vedere al viziunilor diferite asupra lumii... anexarea unui teritoriu nu cred că face parte din dreptul internaţional al secolului XXI şi de aici două viziuni diferite care se manifestă prin acţiuni asimetrice, de tip militar.
Vedeţi avioane doborâte sub umbra unui stat a unor acţiuni pe care le putem denumi teroriste. Noi suntem, de data asta, de partea bună a istoriei. E lipsit de realism să ne gândim la posibilitatea acestei punţi. Poate când Rusia va revizui politica asta agresivă, se pot discuta asemenea formule. Părerea mea e că Rusia greşeşte din punct de vedere al forţei sale.
S-ar putea spune că anexarea unui teritoriu e un element de forţă, dar e o pierdere de legitimitate. Putin, care poate fi acuzat de multe, dar nu de lipsă de inteligenţă, cred că îşi va dea seama de aceste lucruri", a mai declarat George Maior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel