Generația Baby Losers. De ce extremismul atrage tinerii în stradă și la urne


Tinerii de azi câștigă mai puțin decât părinții lor, la aceeași vârstă. Le este mai greu să obțină un apartament, nu au siguranța locului de muncă și a zilei de mâine. Ca urmare, tânăra generație are un nivel de frustrare mai înalt și a acumulat mai multă mânie decât generația părinților săi.

Șomajul, salariile mici, nesiguranța și nereprezentarea politică  îi fac pe tineri mai dispuși să se alăture unor mișcări sociale bizare, deseori extremiste, care lansează un discurs negativist și populist în același timp.

Aceste constatări ar creiona în mare măsură situația din România, dar se referă, de fapt, la tinerii din Franța. Sociologul Louis Chauvel, profesor la Universitatea Luxembourg explică pentru Die Zeit de ce au crescut Marine Le Pen și Frontul Național în sondaje, datorită electoratului tânăr.

Generația Baby Boomers, urmată de Baby Losers

Putem vorbi de o generație ”Baby Losers”, așa cum în secolul trecut s-a vorbit de generația Baby Boomers. Teoretic, dacă ar mai învăța doi-trei ani în plus, tinerii de azi ar putea câștiga la fel ca părinții lor, acum 20-30 de ani. Practic, pentru că în Franța este o inflație de universități care se bat pentru a atrage studenții, calitatea școlii e slabă, iar diploma nu înseamnă mare lucru. Șomajul atinge 25% în rândul tinerilor, iar salariile obținute sunt frustrant de mici, spune sociologul citat.

Câștigă politicienii care spun tinerilor ce vor să audă

Tradițional, de aceste probleme profita extrema stângă, aflată în picaj în acest moment. Explicația este simplă: Frontul Național al lui Marine Le Pen are același discurs (anti-globalizare, anti-UE și anti-euro, considerate a fi pârghia prin care Germania a distrus economic Franța). Doar că Le Pen și-a reformat și întinerit partidul, începând din 2011, când l-a înlocuit la conducere pe Jean Marie Le Pen, în vreme ce comuniștii vin cu aceleași personaje uzate care făceau politică și în secolul trecut.

Partidele de centru sau de dreapta au un discurs optimist, care nu ține seama de situația din lumea reală și pare a ignora nevoile tinerei generații. Aceasta este gata să iasă în stradă sau la vot pentru cei care recunosc problemele, chiar dacă nu au soluții de rezolvare, spune Loius Chauvel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel