Declaraţii Iohannis şi Ştefan. Gelu Diaconu, fost şef ANAF: Putem fi atât de uşor de păcălit?

Gelu Diaconu, fost şef al ANAF, a făcut unele precizări după intervenţia preşedintelui Iohannis, care a făcut unele declaraţii despre pensiile românilor şi a vicepremierului Ştefan despre proiectele Guvernului.

La o oră după declaraţiile preşedintelui, au venit declaraţiile vicepremierului Viorel Ștefan conform cărora Guvernul estimează că trei proiecte de autostrăzi vor fi gata în cinci ani, iar Spitalul Republican în trei ani, începând din 2019, prin parteneriat public-privat. Legat de acest lucru, Gelu Diaconu a spus:

"În manieră propagandistică, guvernul vine cu replica unor proiecte de viitor, în condiţiile în care prezentul poate fi caracterizat prin cele două sintagme folosite de Iohannis: o etapă de ţopăială fiscală urmată de o etapă de harababură. Trăim din ceea ce se va realiza în viitor." a precizat Gelu Diaconu.

"Ştiaţi că dacă s-ar fi menţinut cota de 5,1% cele şapte milioane de persoane beneficiare ale Pilonului 2 ar fi avut un plus, repartizat pe contribuţia fiecăruia, de circa 2 miliarde de euro? Să ne luăm adio de la procesul de relaxare fiscală, el este definitiv compromis." a mai spus el, marţi, într-o emisiune tv.

"Comisia Naţională de Prognoză a inclus în lista actelor normative de promovat unul legat de suspendarea Pilonului II. Credeţi că a făcut-o de capul său, un biet angajat... o eroare materială... putem fi atât de uşor de păcălit? Nu!, a fost un demers asumat, au fost discuţii pe acest subiect, mai ales că inspiraţia modelului unguresc este extrem de puternică." a amintit Diaconu.

Combaterea evaziunii fiscale şi acoperirea deficitului

"De ce nu se combate evaziunea fiscală? Aici ne scăldăm într-o mare de ipocrizie. În momentul când am apăsat pedala luptei antievaziune cu toţii am ţipat într-un glas. 55% din volumul colectării ANAF-ului este de la contribuabilii mici şi mijlocii. O creştere cu 6% a colectării asigură acoperirea deficitului. Dacă vreţi, mergem prin Bucureşti, nici nu coborâm din maşină şi vă arăt zone întregi unde, în plin secol 21, operaţiunile nu se fiscalizează, în completa indiferenţă a autorităţilor." a mai spus Diaconu, în emisiunea Denisei Rifai de la Realitatea Tv.

Bătrânica cu zarzavat, fake news

"Nivelul evaziunii fiscale în România, este de 30% din TVA, care reprezintă 6,8 % din PIB ca nivel al colectării. Deci 2,8% din PIB evaziune. Anul acesta ar însemna 5 miliarde de euro. Cu banii aceştia facem autostradă până dincolo de Chişinău. (...) Nu am văzut campanii publice care să sprijine eforturile ANAF-ului. Din contră, am văzut celebra imagine cu bătrânica ce îşi vindea zarzavaturile şi era agresată de inspectorii antifraudă este un fake absolut! (...) Se va mişca ceva... în viitor! Dacă noi am colecta 20 din cele 30 de procente minim pierdute la TVA, România, în următorii ani, nu ar avea probleme de finanţare cu menţinerea actualului nivel al taxării. (...) Cred că ei încearcă să mai salveze ce se mai poate salva! ANAF serveşte zonei gri şi negre a economiei," a încheiat Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel