Gazprom dă vina pe sancțiunile occidentale pentru limitarea aprovizionării cu gaze a Europei prin Nord Stream 1. Olaf Scholz spune că nu asta e problema

Gazprom spune că nu poate relua livrările de gaze prin Nord Stream 1 din cauza sancțiunilor occidentale.

Gazprom a declarat miercuri că sancțiunile occidentale au făcut „imposibilă” livrarea unei turbine esențiale pentru aprovizionarea cu gaze rusești către Europa, indicând că monopolul de stat rusesc nu va crește fluxurile înainte de o probabilă criză energetică în cursul acestui an.

Rusia dă vina pe măsurile punitive pentru prevenirea returnării turbinei fabricate de Siemens, despre care Gazprom susține că o obligă să limiteze livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Cancelarul german Olaf Scholz a dat anterior vina pe Rusia, pentru întârzierile în instalarea turbinei, acuzând-o că nu a preluat echipamentul.

„Este evident că nimic – absolut nimic – nu stă în cale ca această turbină să fie transportată în Rusia și instalată acolo”, a spus el.

Gazprom a redus fluxurile de gaze prin Nord Stream 1

Gazprom a redus fluxurile de gaz prin NS1 la 60% din capacitate la mijlocul lunii iunie, apoi le-a redus și mai mult săptămâna trecută, pe măsură ce disputa turbinelor se prelungea.

Compania a declarat joi că sancțiunile din Canada, Marea Britanie și UE „și discrepanța dintre situația în cauză și obligațiile contractuale ale Siemens” au însemnat că turbina nu a putut fi livrată.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Rusia vrea garanții că Siemens Marea Britanie nu va opri turbina și Canada va returna toate turbinele trimise acolo pentru reparații.

Scholz a făcut observațiile în timp ce stătea lângă turbina în cauză – o intervenție menită să arate publicului german că nimic nu a împiedicat Gazprom să preia kitul.

Scholz a cerut Canadei să limiteze sancțiunile

Turbina fusese în curs de întreținere în Canada, dar guvernul canadian a refuzat inițial să o trimită înapoi în Rusia, invocând regimul de sancțiuni pe care l-a impus Kremlinului. Ottawa a cedat mai târziu după ce Scholz i-a cerut să limiteze sancțiunile.

„Ceea ce este important este să clarificăm faptul că această turbină poate fi instalată și utilizată în orice moment”, a spus Scholz în timpul vizitei sale la uzina Siemens Energy de la Mülheim an der Ruhr. „Nu se întâmplă nimic mistic aici. Turbina este acolo, poate fi livrată, cineva trebuie doar să spună că ar dori să o aibă.”, a adăugat el.

Christian Bruch, directorul executiv al Siemens Energy, care a produs turbina, a declarat că Gazprom nu are nicio justificare pentru a da vina pe absența turbinei pentru limitarea fluxurilor de gaz prin Nord Stream 1.

Oficialii europeni au criticat Rusia pentru că a „armat” aprovizionarea cu gaz, argumentând că, chiar dacă a existat o problemă reală cu turbinele - pe care o contestă - Gazprom a refuzat să utilizeze rute alternative de conducte care au o capacitate suficientă pentru a compensa deficitul de pe Nord Stream 1, scrie Financial Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel