Gazoductul Nord Stream 2 va fi finalizat de ruși, în ciuda opoziției americane

Rusia şi-a reafirmat miercuri intenţia de a finaliza proiectul gazoductului Nord Stream 2, prin care urmează să livreze gaz în Europa pe sub Marea Baltică.

 Acest lucru se va întâmpla  în pofida sancţiunilor adoptate de Congresul american, transmit AFP şi Reuters.

'Plecăm de la principiul că proiectul va fi finalizat', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după adoptarea sancţiunilor, ce urmează să mai primească şi semnătura preşedintelui Donald Trump. Denunţate de Uniunea Europeană, acestea vizează companiile ce colaborează la proiect. Gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania, construit în proporţie de peste 80%, este programat să intre în funcţiune la sfârşitul lui 2019 sau la începutul lui 2020. El ar permite dublarea cantităţii de gaz livrate de Rusia spre Europa Occidentală via Germania, principalul beneficiar al proiectului. SUA şi unele state europene - Ucraina, Polonia, ţările baltice - consideră însă că gazoductul va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, de care Moscova s-ar putea folosi pentru a exercita presiuni politice. Sancţiunile 'nu plac nici Moscovei, nici capitalelor europene. Nici Berlinului, nici Parisului', a afirmat Peskov, acuzând 'o încălcare evidentă a dreptului internaţional' şi 'un exemplu ideal de concurenţă neloială'.

Una din principalele ţinte ale sancţiunilor este compania elveţiană Allseas, proprietara celei mai mare nave care amplasează conducte, Pioneering Spirit, şi care are contract cu Gazporm pentru a construi secţiunea offshore a gazoductului. Acesta reprezintă o investiţie de aproximativ 10 miliarde de euro, finanţată în mod egal de Gazprom şi, de cealaltă parte, de cinci companii energetice europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell), relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel