Gărzile medicilor. Veste importantă de la Guvern

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate, că vrea ''să repare'' modul în care sunt 'tratate' gărzile în sistemul sanitar.

'Un prim pas important s-a făcut înainte de venirea mea la minister, prin OUG 20 pentru reglementarea salarizării în sectorul public. Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual, să reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim despre remunerarea gărzilor, vorbim despre flexibilizarea timpului de lucru. Remunerarea gărzilor înseamnă schimbarea modului în care sunt remunerate gărzile, înseamnă că revenim la normal, ajungem acolo unde gărzile trebuie plătite la salariul de bază din 2016.

Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009. Am rezolvat acest lucru acum', a precizat Voiculescu. Potrivit acestuia, un alt lucru avut în vedere este flexibilizarea timpului de lucru şi plata sporului de noapte. 'Toate acestea sunt menite să arate respectul Guvenului Cioloş pentru această categorie profesională, pentru medici. Medicii sunt importanţi pentru noi, trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi. Vorbim despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. Acest impact va fi suportat din bugetul Sănătăţii şi o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziţii centralizate, un lucru care este deja în proces, vorbim despre eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor şi alte câteva puncte', a mai spus ministrul Voiculescu.

Declarație comună Ministrul Voiculescu-sindicatele din sănătate

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi sindicatele din domeniu au semnat luni o declaraţie comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar.

În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, apreciază că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar, se arată în document.

[citeste si]

Potrivit sursei citate, creşterea plăţii gărzilor este un angajament ferm şi va fi implementat prin Ordonanţă de Urgenţă de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ, termenul pentru definitivarea paşilor legislativi fiind data de 1 octombrie. Totodată, semnatarii susţin asigurarea continuităţii actului medical şi a liniilor de gardă pe baza actelor normative aliate în vigoare. În ceea ce priveşte evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar, acestea vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a Legii Salarizării Unitare.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vor continua consultările în vederea modificării Ordinului 870/2004 în vederea reglementării timpilor de lucru din sistemul sanitar, se precizează în document. Declaraţia este semnată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, Federaţia Sanitas din România - reprezentată de Leonard Bărăscu, Federaţia Solidaritatea Sanitară - reprezentată de Viorel Rotilă şi Federaţia Hipocrat - reprezentată de Cătălin Dudu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel