GALERIE FOTO: Papa Francisc și Ursula von der Leyen, întâlnire în premieră

Papa Francisc și președintele Comisie Europene s-au întâlnit în premieră, sâmbătă.

Potrivit Agerpres, Suveranul Pontif a primit-o pentru prima dată pe Ursula von der Leyen la Vatican, iar cei doi au discutat despre bunele relații bilaterale, dar și despre consecințele sociale ale pandemiei, printre altele.

Întrevederea dintre Francisc și Von der Leyen a avut loc în biblioteca pontificală și a durat 30 de minute, după care președintele executivului comunitar s-a întâlnit timp de aproximativ o oră cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, și cu secretarul pentru relațiile cu statele, Paul Richard Gallagher.

Despre ce s-a discutat mai concret?

În cadrul acestor convorbiri s-a discutat despre „bunele relații bilaterale, dezvoltate și mai mult datorită Dialogului Structurat între Părți și inițiativelor în curs de desfășurare pentru aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și Uniunea Europeană” și despre „tema dezvoltării umane și sociale a continentului, inclusiv în perspectiva Conferinței privind viitorul Europei”.

În plus, „'au fost abordate unele probleme de interes comun, cum ar fi consecințele sociale ale pandemiei, migrația și schimbările climatice, precum și evenimentele recente din Orientul Mijlociu'”, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Cadou de la președintele CE pentru Suveranul Pontif

Ursula von der Leyen i-a dăruit lui Francisc o copie foto-statică a Declarației Schuman din 1950 și o ediție în două volume a Istoriei Uniunii Europene. Papa i-a oferit șefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii și Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019. De asemenea, a fost oferit în dar un medalion din bronz dedicat cuvintelor profetului Isaia din capitolul 32: „Deșertul va deveni o grădină”.

Von der Layen a prezidat vineri, la Roma, împreună cu premierul italian, summitul G20 pe teme de sănătate, unde a fost anunțată o listă lungă de ajutoare și donații pentru țările defavorizate, inclusiv vaccinuri anti-COVID prin programul Covax. Președinta CE a anunțat că, până la sfârșitul anului, Comisia va dona cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin către țările cu venituri mici și mijlocii și va promova o inițiativă de un miliard de euro pentru producția de vaccinuri în Africa, care importă 99%.

Papa Francisc a cerut vaccin pentru toți prin suspendarea drepturilor asupra serurilor

Papa Francisc a îndemnat la o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, în timpul concertului de la Los Angeles (SUA) din cadrul campaniei „Vax Live”, care are ca scop strângerea de fonduri pentru distribuirea de vaccinuri în întreaga lume.

În mesajul său, papa a făcut apel la „un spirit de dreptate care să ne mobilizeze pentru a asigura accesul universal la vaccinuri și la suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală”, denunțând totodată că „o variantă a acestui virus este naționalismul închis, care împiedică, de exemplu, un internaționalism al vaccinurilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel