Galaxia noastră se deformează. "Cine" este de vină

foto: Freepik
foto: Freepik

Un halou invizibil de materie întunecată nealiniată ar putea explica faptul că galaxia noastră se deformează la capete.

La început, cercetătorii au conceput Calea Lactee ca fiind un disc plat dominat de două brațe spiralate ce traversează stelele dintr-o bară centrală. Totuși, măsurătorile începând cu mijlocul secolului al XX-lea au relevat o deformare a galaxiei noastre.

Deformația se manifestă mai ales la marginile Căii Lactee, unde anumite regiuni se îndoaie în jos, în timp ce altele se înclină în sus, creând o formă asemănătoare unei pălării de tip sombrero. Cercetările și simulările pe computer sugerează acum că acest fenomen ar putea fi cauzat de un eveniment misterios care a perturbat alinierea haloului invizibil de materie întunecată al galaxiei noastre. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Astronomy.

„Aceste rezultate, în combinație cu datele din haloul stelar, oferă dovezi convingătoare că galaxia noastră este încorporată într-un halou de materie întunecată înclinată”, au scris cercetătorii în studiu. 

Materia întunecată este o formă misterioasă și, într-un anumit sens, paradoxală. Ea constituie aproximativ 85% din materia din univers, dar fiind imposibil de detectat direct prin intermediul luminii, rămâne complet invizibilă. Cu toate acestea, oamenii de știință pot observa efectele gravitaționale ale materiei întunecate asupra mediului înconjurător. Cum își face cunoscută prezența? Prin accelerarea stelelor la viteze ce altfel nu ar fi explicabile în timp ce orbitează în jurul centrelor galactice, deformarea luminii provenite de la stele îndepărtate și accentuarea formei de halou galactic al Căii Lactee, spun savanții.

Nu se știe exact ce anume a făcut ca materia întunecată din jurul galaxiei noastre să-și modifice înclinarea, dar simulările cercetătorilor sugerează, cel mai probabil, o coliziune gigantică cu o altă galaxie care a intrat în a noastră. Această coliziune ar fi putut determina haloul de materie întunecată să se încline în sus cu până la 50 de grade înainte de a oscila încet până la cota sa actuală de 20 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel