Gala Bute: Tolontan dezvăluie detalii incredibile despre circuitul banilor

Udrea Bute.jpeg
Udrea Bute.jpeg

În al treilea episod al dezvăluirilor despre banii plătiți de statul român pentru "Gala Bute", jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie ce se întâmplă cu cele 1,2 milioane de euro care îi rămân lui Rudel Obreja după organizarea evenimentului, din totalul de 2,3 milioane, "bani provenind covîrșitor din fonduri publice, naţionale și comunitare".

"Pentru ca acest profit să fie posibil, BRD i-a dat lui Obreja un credit fără garanţii imobiliare de 10,1 milioane de lei, la recomandarea personală a Elenei Udrea", scrie jurnalistul pe blogul său.

Vezi și: Gala Bute: Tolontan dezvăluie profitul uriaș. Cine a știut de bani

Finanțarea proiectului din bani europeni este acceptată în nici trei săptămâni de la depunerea cererii. Iată pașii:

  • "1. Pe 16 iunie 2011, MDRT solicită bani pentru promovarea frunzei prin cererea de finanţare nr.BI/1/2/5.3/A/697.
  • 2. Pe 24 iunie 2011, MDRT nu mai așteaptă să primească aprobarea și semnează contractul nr. 232 cu Europlus.
  • 3. Pe 7 iulie 2011, prin decizia nr. 2007, Autoritatea de Management aprobă finanţarea europeană pentru Gala organizată de Europlus.

"AMPOR îi dă verde la bani europeni dosarului lui Obreja cu doar două zile înainte de gală și cînd deja Europlus cheltuise aproape tot creditul!”- Sursă a Gazetei", continuă acesta.

Peste 90% din bani, cheltuiți înainte de aprobarea finanțării europene Cătălin Tolontan arată că 90,73% din creditul de la BRD a fost cheltuit înainte de aprobarea finanțării europene. Pe 30 iulie, Obreja luase creditul, deși banca nu avea nici o garanţie. Nici ministerul nu avea vreo garanţie că i se va accepta proiectul. Aprobarea fondurilor europene a venit pe 7 iulie, dar atunci banii fuseseră deja scoși din contul BRD de către Obreja.

"Rudel Obreja nu se atinge de 4 milioane de lei dintre cei 10 încasaţi din creditul BRD! De ce? Nu are nevoie! El face cheltuieli de cel mult 6 milioane de lei", continuă dezvăluirile.

Banii, de la Obreja la BRD

Obreja transferă către BRD încasările de la MDRT, pe 28 decembrie 2011. Prin contractul de ipotecă 140/4/28.12.2011, organizatorul "Galei Bute"cedează băncii creanţa pe care o are asupra ministerului.

"Sub iscălitura lui Gheorghe Nastasia, ministerul confirmă că este de acord să plătească direct către BRD suma de 8,1 milioane de lei. Atât convenise MDRT cu Obreja să-i achite, în urma recepţiei evenimentului", scrie Cătălin Tolontan.

DLAF: "Nici nu trebuia să plătească"

"În realitate, conform concluziilor DLAF, ministerul trebuia să facă un singur lucru. Să spună: nu plătim! Conform DLAF, ministerul Elenei Udrea avea temeiul legal și obligaţia de a rezilia contractul și de a nu-i achita cele 8,1 milioane de lei lui Obreja "pentru că doar 1% din bani au fost folosiţi pentru promovarea brandului turistic". În acest caz, s-ar fi păcălit banca, lucru perfect posibil teoretic, dar imposibil după cum fusese pregătită generoasa afacere. Nastasia e omul care a parafat 99% dintre documentele ministerului în locul Elenei Udrea. Ea i-a delegat dreptul de semnătură", mai arată jurnalistul gsp.

MDRT plătește către BRD, în plin control al DLAF, cu ordinul de plată 9/1.02.2012, iar inspectorii DLAF încep să întrebe: "Din ce bani aţi plătit?"

Vezi și: Tolontan: Trei lucruri pe care nu le-ați știut despre Gala Bute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel