Gala Bute: Tolontan dezvăluie profitul uriaș. Cine a știut de bani

Udrea Bute.jpeg
Udrea Bute.jpeg

Cătălin Tolontan dezvăluie câți bani a costat cu adevărat organizarea „Galei Bute” și ce profit uriaș a realizat Rudel Obreja - organizatorul evenimentului - din cei peste 10 milioane de lei împrumutate. Jurnalistul gsp atrage însă atenția că „grosul profitului n-a rămas la Obreja”.

Gazeta Sporturilor continuă seria dezvăluirilor cu privire la banii pe care statul român i-a plătit pentru organizarea „Galei Bute”.

Cătălin Tolontan scrie pe blogul personal că organizatorul evenimentului, Rudel Obreja, a obținut de la BRD un împrumut de 10.175.168 de lei, fără alte garanţii decât promisiuni de plată.

El arată că organizarea evenimentului a costat 5,9 milioane de lei. „Versiunea oferită de una dintre sursele ziarului este confirmată de către inspectorii DLAF. Asta înseamnă cam 1,3 milioane de euro”.

„În acest calcul nu mai contează că Obreja n-are facturi pentru toţi banii (de fapt, DLAF zice că are acte doar pentru o treime!) și nu contează că sînt costuri umflate. Zicem 1,3 milioane de euro, atît cît a prezentat el la DLAF”, mai scrie jurnalistul.

Mână în mână cu ministerul

„Una dintre metodele fraudării banilor europeni este ca ministerele să fie mînă în mînă cu beneficiarii. Ministerul știe care sînt costurile reale și care sînt costurile false și pe care le va acoperi. Iar firmele au exact conștiinţa faptului că sînt parte într-o combinaţie, că nu meritau creditul și banii și că sînt obligate să-i întoarcă unde trebuie” a declarat o sursă a gsp, citată în investigație.

1,2 milioane de euro profit

„În total, contribuțiile primite de organizatorul Galei, pe toate filierele, cumulează 2,8 milioane de euro. Cam 300.000 de euro a fost TVA-ul pe care l-a achitat la stat, că nu toate plăţile au fost purtătoare de TVA. (...) Deci Obreja rămîne cu 2,5 milioane de euro încasări. (...) Socoteală finală: 2,5 – 1,3 = 1,2 milioane de euro profit pe hîrtie. (...) Rezultă un ”surplus” de 1,2 milioane de euro”, continuă Cătălin Tolontan.

„Profitul este una dintre comorile bine tăinuite ale Galei Bute. De suma aceasta spectaculoasă știau șefii din ministerul lui Udrea, Obreja și banca. Doar ei! Tocmai pentru ca secretul să fie apărat, ministerul n-a insistat ca Obreja să-i predea, oficial, cheltuielile. Să nu rămînă, ferească Domnul, în scripte! Și, deși era obligat de regulile gestionării banilor europeni, MDRT n-a solicitat și, deci, nu are la dosar contractele dintre Obreja și prestatori. În acest moment al afacerii, cu 1,2 milioane bine chivernisite, un creier de bancher pune pe hîrtie schema genială prin care vor fi deturnaţi o parte importantă din banii necheltuiţi. Bani europeni, românești, cum or fi ei, bani să fie!”, încheie jurnalistul.

Vezi și: Tolontan: Trei lucruri pe care nu le-ați știut despre Gala Bute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel