Gafă enormă a procuraturii în cazul Vișinescu. Cum scapă torționarul

Alexandru Vișinescu4
Alexandru Vișinescu4

Parchetul de pe lângă Înalta Curte l-a pus sub urmărire penală pe Alexandru Vișinescu, acuzându-l de genocid și schimbând astfel încadrarea IICCMER, care îl acuza pe torționar de omor deosebit de grav. Însă Vișinescu este acuzat pentru fapte comise în perioada 1956-1963, în timp ce infracțiunea de genocid a fost introdusă în Codul Penal abia în anul 1968 și nu poate fi aplicată retroactiv.

Alexandru Vișinescu este acuzat pentru fapte comise între 1956-1963, perioadă în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat. Potrivit Parchetului, torționarul i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Dar aceste fapte nu pot fi încadrate la infracțiunea de genocid, deoarece în perioada respectivă noțiunea de genocid nu era reglementată legal.

Genocidul nu se poate aplica retroactiv

Avocatul Lucian Bolcaș ne-a declarat că legislația privind genocidul nu poate fi aplicată retroactiv, astfel că, pentru a fi condamnat, lui Alexandru Vișinescu trebuie să i se găsească o altă încadrare legală.

Cel mult o pedeapsă cu suspendare pentru Vișinescu

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza, nu s-a arătat deloc surprins de gafa procuraturii.

"Nu se va întâmpla nimic. Nu vom vedea pe nimeni după gratii, pentru că unii dintre parlamentari sunt copiii criminalilor care ne-au trimis la moarte. Nici nu ne așteptam să fie închis acest criminal, însă punerea lui sub acuzare este utilă pentru tinerii de azi și de mâine, pentru că doar așa vor afla ce s-a întâmplat cu adevărat în trecut.

Pentru noi, oricum acești oameni nu mai există. Noi i-am iertat de mult, iar legile i-au protejat și i-au ocrotit. Cei mai mari criminali ai României au murit liniștiți, în paturile lor, și au fost înmormântați cu onoruri militare.

În România, cu cât furi mai mult, cu atât ai șanse mai mari să primești o sentință cu suspendare. La fel și în cazul lui Vișinescu. Cu cât a dat mai tare și a omorât mai mult, cu atât mai mult are șanse să primească o pedeapsă cu suspendare. Eu sper că se va da o sentință în cazul lui, însă va fi una cel mult cu suspendare.

Noi nu avem curajul nemților, evreilor sau chiar al polonezilor, să ne căutăm și să ne judecăm criminalii așa cum trebuie", a spus Octav Bjoza, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel