Gabriela Firea: Tăierea din bugetul Municipalității pune sub semnul întrebării dezvoltarea orașului

Gabriela Firea atrage atenția că o eventuală renunțare la mecanismul de echilibrare a bugetelor marilor orașe, aplicat anul acesta, ar avea un impact negativ major asupra comunitaților locale, primăriile urmând a fi puse în imposibilitatea de a-și mai continua planurile de investiții sau, în unele cazuri, de a finanța activitatea curentă.

În ceea ce privește bugetul Municipiului București, deși pare mare raportat la celelalte unități administrativ teritoriale, și necesitățile sunt pe măsură, mai ales în condițiile unor programe absolut necesare, cum ar fi înnoirea flotei de vehicule pentru transportul public, reducerea poluării, consolidarea clădirilor cu risc seismic sau modernizarea rețelei de unități sanitare.

„Orice tăiere din bugetul Municipalității pune sub semnul întrebării dezvoltarea orașului sau subzistența categoriilor defavorizate. Din celebrul miliard de euro pentru care ne invidiază toată lumea, avem de plătit anul viitor 200 milioane euro subvenție pentru energia termică, 240 milioane euro subvenție pentru transportul public, 260 milioane euro pentru preluarea ELCEN, 125 milioane euro pentru acordarea unor stimulente sociale și medicale care nu sunt un moft, ci o necesitate. La acestea se adaugă cheltuielile obligatorii pentru investițiile în infrastructură, construcția noilor spitale precum și continuarea programului de consolidări demarat anul acesta, în care alte 100 de imobile se vor adăuga celor 45 la care se lucrează în momentul de față.

Diminuarea bugetului Capitalei, implicații și asupra Programului de guvernare

Din păcate, cea mai mare parte a veniturilor la bugetul Municipiului București provine de la Bugetul de Stat, asupra cărora noi nu avem niciun control, de aceea e imperios necesar ca decidenții politici de la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și al Guvernului să țină cont de faptul că o eventuală diminuare a bugetului Capitalei se va răsfrânge nu doar asupra Primăriei Generale, ci și asupra Progamului de Guvernare căruia îi sunt subscrise toate măsurile și proiectele noastre.

Nutresc speranța că disputele politice din ultima perioadă nu vor afecta aspirațiile milioanelor de bucureșteni la o viață mai bună și cred că menținerea chestiunilor sensibile, așa cum sunt cele bugetare, în afara jocurilor politice sau politicianiste si a razbunarilor personale, ar fi o dovadă de înțelepciune din partea tuturor", precizează Primarul General, Gabriela Firea.

Bucurestiul contribuie cu 25% la formarea produsului intern brut, prin cei aproape 4 milioane de cetateni care locuiesc, muncesc sau studiaza aici, iar, din taxele si impozitele colectate pe raza municipiului, mai putin de jumatate se intoarce in bugetul Capitalei.

Vezi si: Firea: Rețeaua de medicină școlară din București, model pentru medicina școlară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel