Gabriela Firea continuă reabilitarea clădirilor din Centrul Vechi

Lucrările de pe Blănari, aproape de fimal
Lucrările de pe Blănari, aproape de fimal

Lucrările de consolidare realizate de Primăria Capitalei, prin Administrația si Compania Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, la ansamblul de clădiri monument-istoric din strada Blănari se apropie de final, informează Primarul General, Gabriela Firea.

Gabriela Firea continuă reabilitarea clădirilor din Centrul Vechi
Imagini inainte si dupa! Cum am gasit cladiri din oras, cum le-am consolidat si reabilitat. 

La începutul anului 2018 au fost demarate primele lucrări în cazul celor 4 imobile, clasate de monument-istoric, din Strada Blănari. La nr. 2, 6, 8 și 10, mai erau doar urme ale unor clădiri construite acum peste 130 de ani. Toate se aflau într-un stadiu avansat de degradare și erau un pericol real pentru trecători. Imobilul din Strada Blănari nr. 10 a fost consolidate în doar 9 luni de la începerea lucrărilor, nu în 36 de luni așa cum era prevăzut termenul în contractual inițial. În curând, tot acest ansamblu de clădiri va reveni la strălucirea de altădată. Și nu ne oprim aici. Există proiecte pentru alte trei clădiri de pe aceeași stradă.

Imagini inainte si dupa! Cum am gasit cladiri din oras, cum le-am consolidat si reabilitat

Consolidarea clădirilor de pe Strada Blănari nr. 6-8, a fost finalizată, iar în acest moment sunt în lucru ultimele finisaje în interior. Din punct de vedere structural, consolidarea celor două clădiri a fost finalizată încă de la sfârșitul verii.

4,5 milioane de lei pentru reconstrucția a două clădiri

În cazul imobilului Blănari nr. 6, a fost nevoie de reconstrucție încă de la nivelul subsolului. Clădirea, construită în anul 1884, a fost grav afectată în anul 2013 de prăbușirea unei părți din imobilul vecin. La momentul începerii lucrărilor de consolidare, clădirea mai avea doar o bucată din fațadă și aceea îngropată. A fost refăcută infrastructura clădirii, structura de rezistență și toată partea de arhitectură. Imobilul din strada Blănari nr. 8, ridicat în anul 1884, era într-un stadiu avansat de degradare. A fost nevoie ca partea din spate să fie demolată și reconstruită. Pentru aceste două imobile, fondurile alocate s-au ridicat la aproape 4,5 milioane de lei.

În acest moment, toate eforturile sunt concentrate pe finalizarea consolidării imobilului din strada Blănari nr. 2. La începerea lucrărilor, clădirea era partial prăbușită și un adevărat focar de infecție. Pentru a putea conserva rămășițele clădirii, muncitorii au fost nevoiți să scoată, la mână, sute de tone de gunoaie din subsol și curtea interioară. Lucrările de consolidare au fost aprobate încă din anul 2014, însă au fost începute abia după preluarea proiectului de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipală Consolidări București. În primă fază, au fost realizate lucrări de punere în siguranță, au fost demolați pereții care erau în pericol iminent de prăbușire și au fost realizate turnări de beton pentru rigidizarea clădirii. Până acum, a fost finalizată consolidarea la nivelul subsolului și a etajul întâi. Acum se lucrează la placa peste etajul al doilea, în partea din față a clădirii. Pentru acest proiect, au fost alocate fonduri de peste 5,4 milioane de lei.
Primăria Capitalei are incluse în programul de reducere a riscului seismic peste 200 de clădiri, ceea ce înseamnă peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate în clasa RS1. Până în anul 2020 se va interveni la toate aceste clădiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel