Gabriela Firea: Acesta sunt motivele pentru care am decis să ne adresăm instanței

Primaria Municipiului Bucuresti dezminte informatiile publicate in mediul online, potrivit carora Directia Generala (DG) pentru Concurenta, din cadrul Comisiei Europene, a demarat o investigatie privind infiintarea celor 22 de companii din subordinea Primariei Capitalei. La nivelul PMB nu exista o informare oficiala in acest sens.

Dacă vom fi solicitati, vom pune la dispoziția oricarei institutii cu atributii in domeniu, documente care să ateste că înființarea companiilor municipale a fost făcută în deplină legalitate, dupa modele deja utilizate in alte mari orase din tara si in mari capitale europene, iar procedurile de atribuire a contractelor la nivelul acestor companii se fac cu respectarea legislației în domeniu.

Primarul General, Gabriela Firea: „Primaria Capitalei este singura administratie din tara care, de 11 ani, nu a facut nicio delegare de gestiune a unui serviciu public. Contractele incheiate inainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fara licitatii, fara o procedura transparenta, fara respectarea legislatiei privind utilitatile si serviciile publice. Dovada acestui mod de lucru pagubos este ca avem in Capitala proiecte mari de infrastructura care treneaza de 8-10 ani. Cu noul sistem de lucru, prin intermediul companiilor municipale, economisim banii si timpul bucurestenilor. Acestea sunt motivele pentru care am decis sa ne adresam instantei impotriva celor care si-au facut un obicei din a colporta informatii false si din a provoca nesiguranta in randul populatiei cu modul sistematic de dezinformare a opiniei publice".

In ceea ce priveste legalitatea infiintarii companiilor municipale,domeniul este reglementat de Legea administratiei publice (art. 84 coroborat cu art. 36 alin 2 lit. "a") si de Legea serviciilor comunitare de utilitati publice (art. 22 alin. 1):

CGMB exercită atribuții privind organizarea și funcționarea societăților comerciale de interes local

Concret, Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala prevede că CGMB „exercita atributii privind organizarea si functionarea societatilor comerciale de interes local". Consiliul exercita, in numele unitatii administrativ-teritoriale toate drepturile si obligatiile corespunzatoare participatiilor detinute la societati comerciale in conditiile legii. Astfel, Consiliul General hotaraste asupra infiintarii si reorganizarii regiilor de interes local, infiinteaza institutii publice, societati comerciale si servicii publice de interes local si instituie norme de organizare si functionare a acestora. Totodata, Consiliile Locale pot hotari asupra participarii cu capital sau cu bunuri, in numele si interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local.

De asemenea, potrivit Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice „Autoritatile administratiei publice locale sunt libere sa hotarasca asupra modalitatii de gestiune a serviciilor de utilitati publice aflate sub responsabilitatea lor. Autoritatile administratiei publice au posibilitatea de a gestiona in mod direct serviciile de utilitati publice in baza unei hotarari de dare in administrare sau de a incredinta gestiunea acestora".

Mai mult, legalitatea Holdingului Municipal este certificata si de Tribunalul Bucuresti. În iulie 2017, Tribunalul a respins, ca neintemeiata, solicitarea USR prin care organizatia cerea suspendarea hotararilor de CGMB de infiintare a celor 22 de companii municipale.

Nu  suntem în situația acordării vreunui ajutor de stat pentru aceste societăți

Subliniem fapul că nu se pune problema instituirii vreunui fel de monopol. Delegarea unui serviciu public nu poate fi considerata monopol, legea fiind cat se poate de explicita, iar in celelalte situatii, societatile din holdingul Primariei vor actiona pe piata concurentiala, in acord cu legislatia in vigoare. Din aceleasi considerente, nu suntem in situatia acordarii vreunui ajutor de stat pentru aceste societati.

Cu privire la afirmația din articol conform căreia "Imediat după înfiinţare, companiile din curtea primăriei Capitalei au început să încheie sute de contracte pentru maşini, sedii, utilaje şi diverse dotări", precizăm că toate achizițiile realizate la nivelul holdingului municipal au loc cu deplina respectare a legislației în vigoare. Nu in ultimul rand, activitatea societatilor va fi supusa controlului anual al Curtii de Conturi.

In afara de cresterea semnificativa a calitatii serviciilor publice, cu influenta directa asupra calitatii vietii bucurestenilor, aceasta organizare va duce si la reducerea semnificativa a cheltuielilor privind asigurarea acestor servicii publice, prin preturi mai mici, intrucat societatile nu au ca scop urmarirea unui profit pe termen scurt. In sustinerea acestor afirmatii, oferim exemplu Companiei Municipale Dezvoltare Durabila, care realizeaza documentatii tehnice pentru obiectivele de investitii ale PMB la cele mai reduse termene si preturi de pe piata.

Vezi si: Gabriela Firea, proiecte de infrastructură majore în Capitală pentru fluidizarea traficului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel