G8 nu mai există - cancelarul Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că formatul G8 nu mai există, ca urmare a excluderii Rusiei din grupul țărilor puternic industrualizate, și a avertizat Moscova că sancțiunile Uniunii Europene se vor înăspri dacă nu face demersuri pentru de-escaladarea crizei ucrainene.

Merkel a ținut o declarație de presă anterior începerii summit-ului european unde prima pe agenda liderilor europeni este situația din Ucraina.

"Atâta timp cât condițiile politice pentru ceva atât de important precum este G8 nu sunt garantate, asta înseamnă că G8 nu există în prezent, nici summit-ul și nici formatul", a spus șefa Executivului de la Berlin, citată de Euronews.

Următoarea reuniune a G8 era programată pentru luna iunie, la Soci, locul desfășurării jocurilor olimpice de iarnă.

Grupul G8 își are originile într-un format născut în anul 1975 și care includea doar șase state: SUA, Marea Britanie, Germania de Vest, Italia, Franța și Japonia. Acestora li s-a adăugat, un an mai târziu, Canada, pentru ca în 1998 Rusia să fie și ea inclusă.

Pe măsură ce sancțiunile care vizează Moscova devin tot mai dure, este așteptat ca Franța să anuleze contractul cu Rusia privind vânzarea a două nave de război Mistral, o afacere de 1,7 miliarde de dolari îndelung contestată de aliații Franței. Rusia avertizează că va cere compensații dacă Parisul nu-și respectă partea de înțelegere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel