Furtunile au făcut prăpăd în România. Anunțul MAI

Aproximativ 2.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea populaţiei din zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore.

Potrivit unui comunicat al MAI, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunilor puternice. 

Potrivit sursei citate, pentru salvarea populaţiei din zonele afectate şi reducerea efectelor inundaţiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajaţi ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenţie. Au fost mobilizaţi astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de poliţişti şi 100 de jandarmi. În zonele unde a existat risc pentru populaţie angajaţii MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, în zone sigure.

În judeţele Mureş, Suceava pompierii şi poliţiştii au evacuat preventiv noaptea trecută 98 de persoane şi în judeţul Hunedoara au fost evacuate preventiv 60 de persoane, se arată în comunicatul MAI. În prezent intervenţiile pompierilor se desfăşoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuinţe. Potrivit MAI, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunilor puternice, un minor din judeţul Mureş, ca urmare a prăbuşirii unui copac peste un autoturism în care se aflau 2 adulţi şi 3 copii, şi un adult din judeţul Timiş, care a fost lovit de fulger.

Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru creşterea capacităţii de intervenţie, în ultimele 24 de ore au fost dislocaţi în judeţul Hunedoara pompieri din judeţele Caraş Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timiş, care au adus mijloace logistice constând în 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forţe a început în cursul zilei de duminică şi s-a făcut prin trimiterea de forţe şi mijloace logistice suplimentare în zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane şi 3 autospeciale de intervenţie au intervenit în localităţile din judeţul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme. Mai multe unităţi de pompieri au fost alarmate în cursul serii şi nopţii trecute prin ridicarea capacităţii operaţionale şi suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Arad, Hunedoara şi Suceava. Pentru alte unităţi din cadrul ISU Alba şi ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alertă.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a cerut ca efectivele ISU dislocate în localităţile afectate de inundaţii şi viituri să acţioneze în continuare alături de celelalte structuri ale Poliţiei şi Jandarmeriei pentru sprijinirea populaţiei, înlăturarea efectelor inundaţiilor şi revenirea la normalitate a comunităţilor afectate. La nivel judeţean, comitetele pentru situaţii de urgenţă convocate în cursul zilei de duminică rămân activate, relevă sursa citată. Prefecţii din judeţele afectate au coordonat activităţile din teren şi au dispus măsuri de sprijinire a populaţiei şi de evaluare a pagubelor înregistrate în ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel