Furtuna Eunice afectează călătoriile. Românii, AVERTIZAŢI de MAE

Fotografie creată de Andrew Beatson, de la Pexels
Fotografie creată de Andrew Beatson, de la Pexels

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie din cauza furtunii EUNICE. 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că Meteo France a emis un cod portocaliu de vânt și valuri înalte pentru 5 departamente din nordul Franței. Este vorba despre Manche, Seine-Maritime, Somme, Pas-de-Calais și Nord.

Avertizarea a fost emisă ca urmare a furtunii Eunice și este valabilă sâmbătă și duminică. Vor fi rafale cu viteze maxime de la 100 - 120 km/h până la 130-140 km/h pe coastele cele mai expuse, care pot provoca perturbări ale circulației feroviare în Hauts-de-France.

Cetățenii români se pot informa în timp real în legătură cu situația meteorologică accesând pagina de internet www.meteofrance.com, iar în ceea ce privește transporturile, pot găsi informații actualizate pe site-ul: https://www.infotrafic.com/home, precizează MAE, conform Mediafax.

Şansa României în faţa furtunii devastatoare Eunice. Elena Mateescu (ANM): A jucat un rol de baraj

Directorul ANM, meteorologul Elena Mateescu, a explicat pentru DC News că furtuna care afectează jumătatea de vest a Europei și partea de nord a continentului s-a format prin confluența unei mase de aer cald venite dinspre Oceanul Atlantic cu masa de aer rece specifică Peninsulei Scandinave. De regulă, aceste tipuri de abateri dau naștere fenomenelor meteorologice intense, așa cum vedem că se întâmplă acum în state precum Olanda sau Marea Britanie.

În ceea ce privește România, lanțul Carpatic a jucat un rol de baraj în calea frontului atmosferic devastator aflat acum deasupra statelor din vestul și centrul Europei, precizează meteorologul. Faptul că ne aflăm la periferia sistemului a determinat un impact scăzut al fenomenelor asupra regiunii în care este situată țara noastră.

Elena Mateescu adaugă faptul că, deși suntem protejați în fața fenomenelor meteo agresive, România se confruntă cu o perioadă neobișnuită de secetă, în special în zona estică și nord-estică a teritoriului. „Februarie este natural cea mai secetoasă lună din an pentru noi, însă înregistăm abateri termice de 1,9 până la 2,9 grade Celsius față de media normală a perioadei. Anomalii observăm și în cantitatea de precipitații, care se situează sub norme. Vorbim despre 8,5 l/mp, față de 31,6 l/mp, media la nivel național, cum ar fi fost normal”, afirmă directorul ANM. CITEŞTE CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel