Furtună de zăpadă în Texas. Vortexul polar și urmările lui în GALERIA FOTO

Furtuna de zăpadă a lovit puternic Statele Unite ale Americii. De vină ar fi vortexul polar. Nu doar oamenii sunt afectați de frigul neașteptat, dar și mii de țestoase. 

O furtună de zăpadă lovește Statele Unite ale Americii. Numărul de persoane care au murit din cauza gerului se ridică la 30. Cea mai gravă situație este în Texas. Milioane de oameni sunt prinși în mijlocul furtunii de zăpadă, iar, de patru zile, ei nu au curent electric, după ce rețelele au cedat. Casele au rămas fără încălzire în timp ce temperaturile au scăzut până la -20 de grade. 

Vortexul polar, vinovat de iarna extremă în zone neobișnuite

 

Totul este provocat de vortexul polar din jurul Polului Nord, care a adus mase de aer rece, polare, deasupra unor latitudini la care, de obicei, venirea iernii însemna doar necesitatea de a-ţi pune o jachetă când ieşeai pe stradă.  În jurul Polului Nord, iarna, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 - 50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârteşte asemenea unui ciclon. Câteodată însă, această masă de aer extrem de rece este dislocată din această poziţie şi o parte din ea se propagă spre sud. Acest fenomen se produce mai frecvent decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care este cauza. Unii dintre ei sunt însă de părere că la originea acestui fenomen s-ar afla fenomene meteorologice naturale dar şi încălzirea globală de origine antropică.

În timp ce SUA îngheață, în Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia sunt temperaturi pozitive record



Temperaturi negative record înregistrate în Texas şi Oklahoma au dus la întreruperi ale furnizării de energie electrică. O tornadă a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au înregistrat ninsori însoţite de tunete. Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american ci şi Grecia şi Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare.

În schimb, în ultimele zile, în unele părţi din Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia s-au înregistrat temperaturi mai ridicate decât în Texas şi Oklahoma. Iar localnicii din sudul Floridei s-au plâns de temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, care au provocat înflorirea timpurie a plantelor.

Mii de broaște țestoase, afectate de ger



Frontul de aer rece care a îngheţat statul american Texas nu i-a afectat doar pe oamenii luaţi pe nepregătite, ci şi mii de broaşte ţestoase. 

Neobişnuite cu scăderea bruscă de temperatură, mii de ţestoase marine au eşuat pe plajele din Insula South Padre, situată în largul coastei de sud a Texasului.

Voluntarii au transportat aproximativ 4.700 de broaşte ţestoase la un centru de evenimente, unde au fost amplasate în căzi şi în spaţii închise, urmând să fie eliberate când apa va fi mai caldă.

"Este un eveniment fără precedent", a declarat Wendy Knight, director executiv al centrului de cercetare şi conservare Sea Turtle Inc, care a condus operaţiunea de salvare, conform Agerpres. 

Potrivit lui Knight, în mod normal între o sută şi cinci sute de broaşte ţestoase eşuează în fiecare iarnă pe plajele din sudul statului Texas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel