Furt masiv de date în Bulgaria: Atacul informatic a vizat să genereze instabilitate socială

Proprietarul societăţii bulgare TAD Group, acuzat de susţinerea terorismului după recentul atac informatic în care au fost furate informaţii personale privind milioane de cetăţeni bulgari, nu cooperează cu ancheta lansată de autorităţi şi procurorii cer menţinerea sa în detenţie, relatează miercuri BTA.

Procuroarea Evghenia Stankova, directoarea Unităţii antiteroriste din cadrul Biroului procurorului special, a explicat într-o conferinţă de presă că serviciul său a insistat ca decizia privind trimiterea în arest a proprietarului TAD Group, Ivan Todorov, să fie luată în spatele uşilor închise având în vedere preocupările legate de securitatea naţională şi faptul că nu se doreşte să se facă publice informaţii care ar putea tensiona şi panica şi mai mult opinia publică.

La 15 iulie, aminteşte BTA, mai multe media bulgare au primit un e-mail de la un grup anonim de hackeri cu un link către baze de date cu informaţii personale a milioane de bulgari, persoane fizice şi juridice, sustrase de pe serverele Agenţiei naţionale bulgare de administrare fiscală. Două zile mai târziu, un angajat al firmei TAD Group a fost arestat în legătură cu acest caz.

Dacă respectivul angajat, Kristian Boikov, în vârstă de 20 de ani şi între timp eliberat condiţionat, a fost inculpat pentru terorism informatic, Ivan Todorov şi directorul de marketing al aceleiaşi firme au fost acuzaţi de susţinerea terorismului informatic. Potrivit procurorului care supervizează cazul, Todorov nu cooperează cu ancheta şi nu a furnizat parolele necesare pentru accesul la computerele confiscate de la compania sa.

Evghenia Stankova a mai explicat miercuri că site-ul de investigaţii jurnalistice Bivol a primit "anumite date" cu circa două săptămâni înainte de arestarea lui Boikov şi că a avut loc o discuţie secretă între unul dintre acuzaţi şi proprietarul site-ului de investigaţii.

"Probele analizate arată că atacul informatic a vizat să genereze instabilitate socială împotriva actualului sistem politic" şi că există o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a menţionat ea.

Stankova a mai spus că există dovezi privind un plan de spargere a serverului care controlează sistemul de irigaţii de la parlamentul bulgar. Conform anchetatorilor, a existat un plan de a activa sistemul de irigaţii din faţa parlamentului şi de a îngreuna deplasarea maşinilor înalţilor oficiali sau a vizitatorilor aflaţi în trecere. "Crearea unei astfel de instabilităţi duce la instabilitate în întregul sistem politic", a susţinut ea.

La rândul ei, directoarea fiscului bulgar (NRA), Galia Dimitrova, a cerut scuze miercuri tuturor bulgarilor afectaţi de atac, recunoscând că agenţia nu a fost suficient de vigilentă, şi a precizat că a solicitat demisia directorilor a două departamente ale acesteia, cel pentru sistemele informatice şi cel pentru securitatea informatică. Analiza realizată de NRA cu ajutorul Direcţiei generale bulgare pentru combaterea crimei organizate şi al Agenţiei naţionale pentru securitate a stabilit că aceste două departamente au dat dovadă de neglijenţă în activitatea lor, a menţionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel