Fumul TOXIC de la Cernobîl, situație CRITICĂ. Anunțul ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un comunicat cu privire la norul de fum ridicat în urma incendiului ce a avut loc în apropiere de Cernobîl. 

Tendinţa de evoluţie a norului de fum din zona Cernobîl (Ucraina) va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, pe parcursul acestei zile, precum şi la noapte, iar ulterior de depărtare a masei noroase către Rusia, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate marţi.

"Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 - 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi, 14 aprilie şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14/15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est - sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia", menţionează specialiştii ANM.

Incendiul de proporții a fost stins 

Un incendiu de proporţii care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunţat, marţi, autorităţile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutaţi de avioane şi elicoptere pentru a stăpâni flăcările, relatează Reuters.

Activiştii de mediu au avertizat, luni, că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.

Situație critică 

Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care "se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl".

Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi, că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.

Incendiul, unul dintre multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere.

De unde a pornit incendiul?

Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaşte deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri "pentru distracţie", este parţial sau deplin responsabilă.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

VEZI ȘI: Fumul TOXIC de la Cernobîl, RISC major pentru Europa. România VIZATĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel