Frunzulică, propunere legislație privind combaterea antisemitismului

În Parlamentul European, sub patronajul doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă, președinția română a Consiliului UE a organizat astăzi, 7 februarie, o mare conferință privind necesitatea combaterii antisemitismului.

La conferință au participat Frans Timmermans prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Elan Carr noul emisar american pentru combaterea antisemitismului, Heinz K. Becker președintele Grupului de Lucru privind Antisemitismul din Parlamentul European, președinții principalelor organizații evreiești din Europa și SUA cum ar fi: Ronald S. Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, Raya Kalenova, vicepreședintele executiv și CEO al Congresului European al Evreilor, David Harris, CEO al Comitetului Evreiesc American și Daniel Mariaschin, CEO și vicepreședinte executiv al organizației B’nai B’rith,  coordonator european pentru combaterea antisemitism.

În deschiderea evenimentului, prim-ministrul român, doamna Viorica Dăncilă, a reiterat faptul că Președinția română a Consiliului UE și-a stabilit o prioritate în promovarea de măsuri pentru combaterea antisemitismului la nivel european, pentru protejarea comunităților evreiești din Europa.

CITEȘTE ȘI Șerban Nicolae, declarație despre Iohannis. Alessandra Stoicescu: Ne dați o știre?

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a antisemitismului sub forma discursului de ură, a violenței, a negării și a denaturării Holocaustului. Aceste incidente au loc pretutindeni, subliniind necesitatea urgentă de eforturi sporite de combatere a fenomenului.

Legislația de combatere a antisemitismului, obligatorie în UE


Eurodeputatul român Doru-Claudian Frunzulică a propus promovarea unei legislații europene unitare de combatere a antisemitismului, obligatorie în toate statele membre  UE. Acesta a subliniat faptul că, România este una dintre puținele state UE care a adoptat anul trecut în decembrie o lege de combatere a antisemitismului după ce Guvernul a preluat, încă din mai 2017, definiția de lucru a antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

”În scopul de a proteja mai bine comunitatea evreiască din Europa și de a opri creșterea antisemitismului, ar trebui să implementăm pe deplin legislația europeană privind rasismul și xenofobia și să ne intensificăm eforturile pentru a asigura transpunerea corectă a acestui cadru prin legea penală. În conformitate cu această legislație, incitarea la ură sau violență, precum și condamnarea, negarea sau trivializarea grosolană a Holocaustului constituie o infracțiune penală. În acest sens, ar trebui să ne consolidăm sprijinul la nivel european prin includerea tuturor măsurilor menționate anterior împotriva antisemitismului într-o legislație”.

Raport FRA, rezultate îngrijorătoare


Membru activ al Grupului de lucru pentru antisemitism din Parlamentul European, europarlamentarul român Doru-Claudian Frunzulică a punctat rezultatele extrem de îngrijorătoare din ultimul raport FRA (Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale) din decembrie 2018, care arată că  antisemitismul pătrunde în sfera publică, reproducând și îmbogățind stereotipurile negative despre evrei.

Acesta a declarat că: ”O comparație a studiilor din 2012 și 2018, reflectă  percepția respondenților conform căreia antisemitismul este o problemă în continuă creștere în toate statele Uniunii. De asemenea, concluziile sondajului arată că,  majoritatea evreilor din întreaga Uniune nu pot trăi o viață lipsită de griji pentru propria lor siguranță. Acest lucru se datorează riscului de a deveni ținte de hărțuire și atacuri antisemite. Sentimentele de insecuritate printre evrei i-au determinat să ia în considerare emigrarea. Este timpul ca statele membre ale UE să ia măsuri mai concrete, mai puternice pentru a proteja comunitățile evreiești ”.

VEZI ȘI Olguța Vasilescu, refuzată de Iohannis. Borza, întrebare genială

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel