Front comun pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia

Președintele Georgiei, Gheorghi Margvelașvili, și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au creat marți la Tbilisi un Înalt Consiliu bilateral ce își propune ca obiectiv principal 'eliberarea teritoriilor ocupate' de Rusia și integrarea Georgiei și a Ucrainei în NATO și UE, informează agențiile AFP și EFE, potrivit Agerpres.

'Ucraina și Georgia au în fața lor aceleași provocări. Nu vom permite nimănui să ne spună ce viitor trebuie să ne construim' a spus în timpul primei sale vizite în Georgia președintele Poroșenko, el descriind popoarele georgian și ucrainean drept 'victime ale agresiunii Rusiei'.

Președintele ucrainean a mulțumit cu acest prilej voluntarilor georgieni care participă la luptele împotriva separatiștilor proruși în estul Ucrainei. 'Ucrainenii își înclină capul în fața georgienilor care apără suveranitatea Ucrainei, cu convingerea că în acest fel ei luptă și pentru Georgia', a mai afirmat Poroșenko la conferința de presă comună cu Margvelașvili.

Acesta din urmă a spus la rândul său — cu un ton puțin mai conciliant — că politica Rusiei 'constă în apărarea intereselor ei privilegiate, de unde rezultă instabilitate, tragedii umane și diviziuni între popoare'.

'Deși avem două regiuni ocupate (de către Rusia), dorim cooperare și prietenie', a adăugat președintele georgian, în timp ce țara sa depune eforturi de a restabili relațiile cu Rusia, rupte după războiul din anul 2008, în urma căruia provinciile georgiene Abhazia și Osetia de Sud au rămas sub controlul armatei ruse.

Margvelașvili a calificat drept 'istorică' vizita lui Poroșenko, președintele ucrainean urmând să se deplaseze miercuri în zona așa-numitei 'linii de ocupație' ce desparte Osetia de Sud de restul teritoriului georgian.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel