Front comun în Mediterana de Est pentru împărţirea 'poverii migraţiei' în UE

Grecia, Bulgaria şi Cipru au făcut front comun pentru a cere 'mai multă solidaritate europeană' şi o împărţire echitabilă a 'poverii migraţiei', au anunţat vineri autorităţile elene, potrivit AFP.

La fel ca pre-acordul din Malta pentru Mediterana de Vest, această iniţiativă tripartită din Mediterana de Est va fi prezentată tuturor ţărilor din UE la Consiliul 'Justiţie şi Afaceri Interne' care va avea loc marţi la Luxemburg, conform unui comunicat al Ministerului grec pentru protecţia cetăţeanului. Intitulat 'Iniţiativa Rutei Migratorii din Mediterana de Est' (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative - EMMRI), acest document cere 'acţiuni concrete' de la partenerii europeni.

'Pentru prima dată datorită unei iniţiative a Greciei, o cooperare tripartită se constituie pentru ţările Uniunii Europene aflate în prima linie în Mediterana de Est', a declarat Giorgios Koumoutsakos, ministru adjunct pentru protecţia cetăţeanului, însărcinat cu dosarul migraţiei. Grecia se confruntă cu cel mai mare val migratoriu de după 2016.

Cu peste 10.000 de nou-sosiţi doar în septembrie, conform UNHCR, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare în Europa. Iniţiativa tripartită cere 'mai multă solidaritate şi responsabilitate europene' şi 'împărţirea poverii migraţiei în mod just' prin intermediul 'relocalizărilor, unei politici ferme de expulzare spre ţările de origine şi, mai general, unei consolidări a ţărilor direct afectate'.

Textul face apel la ţările europene să 'respecte' Declaraţia UE-Turcia din 2016 privind retrimiterea în Turcia a migranţilor care se găsesc pe cele cinci insule 'hot spot' elene în Marea Egee. 'Mediterana de Est a înregistrat între 19 august şi 1 septembrie 4.879 de sosiri, comparativ cu 1.133 pe ruta Mediterana de Vest şi 1.369 pe ruta Mediterana Centrală', se arată în comunicatul ministerial, care estimează că 'această tendinţă continuă şi astăzi'.

Atena, Nicosia şi Sofia cer de asemenea 'să se prevadă mai multe fonduri pentru abordarea problemei migraţiei în bugetul european 2021-2026, care este în curs de elaborare'. Miniştrii de interne din Germania, Franţa, Italia şi Malta s-au înţeles asupra unui pre-acord de repartizare automată a migranţilor care debarcă în Malta sau în Italia, ce ar urma să fie validat marţi de celelalte state membre, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel