Fregata trimisă de Băsescu în Libia ne costă aproape 4,5 milioane de euro

fregata ferdinand
fregata ferdinand

Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Apărării Naţionale cu suma de 19,164 de milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane euro), din Fondul de rezervă, pentru finanţarea participării fregatei Regele Ferdinand la misiunile NATO de impunere a embargoului asupra transporturilor de armament către Libia, a anunţat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

"România va participa la această operaţie cu fregata Ferdinand care are un echipaj de 205 militari şi cu doi ofiţeri de stat major specializaţi în forţe navale. Fregata Ferdinand şi cei doi ofiţeri de stat major fac parte de forţele puse la dispoziţia NATO de România în cadrul pachetului comun de forţe de răspuns pentru anul 2011. Potrivit obligaţiilor ce le revin ca state membre, anual, ţările care fac parte din NATO transmit forţe la dispoziţia NATO pentru capabilitatea de răspuns al NATO. Aceste forţe se negociază şi se transmit planificatorului pentru o eventuală operaţie NATO. Forţele trebuie să fie pregătite şi apte să acţioneze în anumite termene. De exemplu, cei doi ofiţeri de stat major au un termen de pregătire de 5 zile, iar fregatele de 60 de zile de la data solicitării de către NATO. Finanţarea participării acestor forţe la misiuni este obligaţia fiecărui stat membru", a spus ministrul Oprea. Totodată, el a precizat că, în perioada de pregătire, la nivelul Fregatei 221 Regele Ferdinand vor fi operate revizii şi etalonări ale echipamentelor de propulsie, de luptă, navigaţie, comunicaţie şi protecţie a navei. De asemenea, se va realiza instruirea specifică a echipajului pentru misiunea primită, se va face asigurarea tehnico-materială, se vor efectua vizita medicală şi testarea psihologică a echipajului, precum şi întocmirea documentelor organizatorice şi de executare a misiunii.

Întrebat cât va dura perioada de pregătire a navei pentru misiune, ministrul a arătat că aceasta s-ar putea încheia chiar şi mai devreme de 30 de zile, informează Agerpres.

Prin Rezoluţiile 1970 şi 1973, Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor statelor, îndeosebi statelor care acţionează în cadrul unor organizaţii regionale, să asigure un embargo asupra armelor împotriva Libiei. NATO a decis pe 22 martie să lanseze o operaţie pentru a impune acest embargo prin monitorizare, raportare şi, dacă se va impune, oprirea navelor suspecte de transport ilegal de arme sau mercenari. Având în vedere toate aceste decizii ale organizaţiilor internaţionale, CSAT a adoptat pe 22 martie o hotărâre privind participarea României la operaţia NATO.

Duminică, 20 martie, la nivelul NATO a fost convocată o conferinţă extraordinară de generare a forţei necesare declanşării directivei de iniţiere a planificării pentru realizarea planului de operaţii. În această conferinţă s-au stabilit cerinţele misiunii şi nevoile de forţe. În cadrul procesului au fost analizate forţele din cadrul forţei de răspuns, iar România a fost menţionată cu ofiţerii de stat major şi fregata Ferdinand. "Ni s-a solicitat acceptul şi după cum ştiţi aprobarea participării cu forţe trebuie dată de CSAT. Având în vedere că, până în 22 martie, la nivelul NATO nu se aprobase directiva de execuţie a planului de operaţii, România nu putea transmite forţele proprii. Directiva de execuţie pentru embargoul de arme a fost adoptată la nivelul NATO în 22 martie, iar România a luat decizia în şedinţa CSAT să pună la dispoziţia Alianţei forţele solicitate pentru operaţie. (...) Armata României este pregătită să ducă la îndeplinire mandatul încredinţat ţării noastre în calitate de stat membru NATO, contribuind la asigurarea stabilităţii şi securităţii în zona de responsabilitate", a evidenţiat ministrul Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel