Franţa vrea să clasifice ca rezervaţie naturală o insulă revendicată de Madagascar

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri clasificarea ca rezervaţie naturală, începând din 2020, a insulei Grande Glorieuse, situată într-un arhipelag din Oceanul Indian a cărui suveranitate franceză este contestată de Madagascar, relatează AFP.

Grande Glorieuse este principala insulă din arhipelagul de insule Glorioso ce face parte din Insulele împrăştiate în Oceanul Indian, bogate în hidrocarburi, administrate de Franţa şi revendicate de Madagascar, scrie Agerpres.

"În ceea ce priveşte partenerii noştri din Oceanul Indian, prezenţa şi suveranitatea Franţei au împiedicat exploatarea mărilor", a declarat Macron în timpul unei vizite de două ore pe insula Grande Glorieuse (3 km diametru), situată la aproximativ 250 km nord-est de insulele Mayotte şi 220 km de Madagascar.

"Franţa poate fi un partener mai degrabă decât un rival", a adăugat şeful statului, însoţit de numeroşi oameni de ştiinţă pentru această primă vizită a unui preşedinte francez pe Insulele Împrăştiate.

Arhipelagul Insulele Glorioso, a căror suprafaţă terestră este de aproximativ şapte kilometri pătraţi, sunt formate din insula Grande Glorieuse, insula Lys, insula Crabilor şi Roches Vertes.

În apele acestor insule trăiesc mai mult de 2.900 de specii marine, multe dintre ele fiind clasate pe cale de dispariţie de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Cea mai emblematică dintre aceste specii este broasca ţestoasă verde, care depune în fiecare an 2.500 de ouă pe insula Grande Glorieuse. În arhipelag trăiesc de asemenea numeroase colonii de păsări marine.

Madagascar şi Franţa au anunţat în primăvară reluarea discuţiilor cu privire la Insulele Împrăştiate, pentru a ajunge la o soluţie consensuală până în iunie 2020, data marcării a 60 de ani de la independenţa Madagascarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel