Franţa: UE ar trebui să introducă un set comun de reguli pentru a reglementa monedele virtuale

[] []

13 sep 2019 / 12:36
Salveaza PDF Comentarii

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a afirmat vineri că UE ar trebui să introducă un set comun de reguli pentru a reglementa monedele virtuale, care în acest moment sunt reglementate în special la nivel naţional, transmite Reuters. 

La sosirea la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai UE, Le Maire a declarat că este nevoie de 'un cadru comun' pentru cele 28 de ţări membre ale UE privind monedele digitale. De asemenea oficialul francez şi-a reafirmat opoziţia privind moneda digitală Libra de la Facebook, după ce joi a avertizat că dezvoltarea acesteia în Europa ameninţă 'suveranitatea monetară' a guvernelor.

Bruno Le Maire a apreciat că Libra prezintă riscuri financiare şi s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuşi, el nu a clarificat cum Franţa va putea păstra Libra în afara celor 28 de state ale UE. În luna iunie a acestui an, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin. Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate şi scepticism.

Vorbind despre Libra la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Le Maire a declarat: 'Această eventuală privatizare a monedei conţine riscuri legate de abuzul poziţiei dominante, riscuri faţă de suveranitate şi riscuri pentru consumatori şi companii'. Ministrul francez de Finanţe a explicat că este în legătură atât cu actualul cât şi cu viitorul preşedinte al BCE în vederea înfiinţării unei 'monede digitale publice' sub egida instituţiilor financiare internaţionale.

'Libra reprezintă de asemenea un risc sistemic din momentul în care ai două miliarde de utilizatori. Orice deficienţă de funcţionare a acestei monede, de gestionare a rezervelor sale ar putea crea întreruperi financiare considerabile. Toate aceste temeri legate de Libra sunt serioase. prin urmare, vrea să spun cu toată claritatea: în aceste condiţii nu putem autoriza dezvoltarea libra pe pământ european', a declarat Le Maire. Libra, care este susţinută de procesatorii de plăţi Visa şi Mastercard, precum şi de companiile de ridesharing Lyft şi Uber, ar urma să se lanseze anul viitor. Aceste declaraţii vin în contextul în care reţeaua Facebook face obiectul mai multor anchete la nivel mondial cu privire la protecţia datelor utilizatorilor săi, conţinutul fals al informaţiilor pe care le poate vehicula şi restricţionarea libertăţii de exprimare.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24