Franţa 'regretă' oficializarea de către SUA a ieşirii lor din acordul de la Paris

Franţa a anunţat marţi că 'regretă' oficializarea de către SUA a intenţiei lor de a se retrage din acordul de la Paris privind combaterea schimbării climatice, decisă de Donald Trump în 2017, relatează AFP.

Această notificare de luni a Washingtonului este 'un element de procedură care era aşteptat'. Cu toate acestea, 'o regretăm şi asta face încă şi mai necesar parteneriatul franco-chinez privind clima şi biodiversitatea', a precizat preşedinţia franceză, în contextul în care Emmanuel Macron se află marţi la Shanghai în a doua zi a unei vizite în China. Notificarea ONU de către SUA, care nu putea interveni mai devreme din cauza unei clauze înscrise în text, presupune un termen de un an înainte ca Washingtonul să poată ieşi efectiv din Acord.

Plecarea nu va avea loc deci mai devreme de 4 noiembrie 2020, după viitoarele alegeri prezidenţiale în SUA, în care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat. SUA sunt singura ţară care s-au retras din acest text semnat de 197 de ţări, printre care şi Coreea de Nord. Lupta împotriva încălzirii climatice urmează să fie unul dintre temele întrevederii între Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping de miercuri de la Beijing.

Cu acest prilej, cei doi şefi de stat ar urma să semneze un text comun privind protejarea climei şi a biodiversităţii, din care un paragraf va afirma 'ireversibilitatea acordului de la Paris', potrivit preşedinţiei franceze. Cele două ţări au decis să coopereze pe această temă, una dintre priorităţile anunţate de Paris, pe marginea summitului G20 de la Buenos Aires în noiembrie 2018. Franţa urmează să găzduiască un Congres mondial al naturii al IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) la Marsilia în iulie 2020, înainte de desfăşurarea COP15 privind biodiversitatea la Beijing în octombrie 2020, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel