Franţa, proiect de lege pentru modificarea Constituţiei. Se vrea introducerea dreptului la avort

Fotografie de la Martijn Adegeest, Pexels
Fotografie de la Martijn Adegeest, Pexels

Elisabeth Borne, premierul francez, a declarat că susţine un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei, astfel încât dreptul la avort să fie inclus în Constituţie. 

Măsura vine după decizia Curții Supreme a Statelor Unite de vineri de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și l-a legalizat la nivel național.

"Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm în piatră acest drept dobândit", a scris Borne pe Twitter. "Parlamentul trebuie să fie capabil să se ralieze foarte puternic în jurul acestui proiect de lege".

Comentariul ei a venit la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul este un "drept fundamental pentru toate femeile", scrie Reuters.

Problema este propulsată pe scena politică franceză într-un moment în care țara se luptă cu provocarea unui parlament foarte fragmentat.

Aurore Berge, liderul partidului Renașterea din Adunarea Națională, a declarat că partidul va elabora o propunere de lege pentru a adăuga dreptul la avort în Constituția franceză.

"În Franța, garantăm și promovăm drepturile femeilor. Le protejăm", a declarat ea pe Twitter. "Începând de astăzi, împreună cu grupul meu Renaissance, depunem un proiect de lege constituțională pentru a proteja accesul la avort."

Macron, sub presiune după înfrângerea de la parlamentare

Macron se află sub presiune pentru a construi compromisuri în parlamentul Franței după o înfrângere electorală usturătoare săptămâna trecută, care a dus la pierderea majorității sale absolute. De atunci, președintele a încercat să ia legătura cu adversarii politici, cerându-le să vină cu idei pentru ca parlamentul fragmentat să legifereze.

Deputatul Parlamentului Philippe Ballard, de la partidul de extremă dreapta Rassemblement National, a declarat că partidul său nu are intenția de a încerca să anuleze dreptul la avort în Franța.

"Nu ne atingem de legea Veil", a declarat el la postul de radio France Inter, referindu-se la legislația franceză privind dreptul la avort.

El a precizat că partidul său a votat împotriva unei propuneri de extindere a dreptului la avort de la 12 săptămâni de sarcină la 14 săptămâni.

Legea Veil, care permite avorturile până la 10 săptămâni de sarcină, a fost adoptată în Franța în 1975. Ea a fost extinsă la 12 săptămâni în 2001 și apoi la 14 săptămâni în luna martie a acestui an, scrie Mediafax.

Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică această procedură, potrivit Reuters, notează Mediafax.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.



Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilopr de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel