Franţa, partide. Macron - Le Pen, sondaj

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (LREM, de centru), a obţinut cinci puncte procentuale în decurs de o lună şi se situează din nou înaintea formaţiunii Marinei Le Pen, Rassemblement National (RN, de extrema dreaptă), în perspectiva alegerilor europene, indică un sondaj publicat miercuri, relatează AFP. 

RN (fostul Front Naţional) pare să fie slăbit din cauza apariţiei unei liste Vestele Galbene, creditată cu 7,5 % din intenţiile de vot, procente venite şi din cele ale RN, potrivit institutului Ifop Fiducial.

Mişcarea Vestele Galbene, o revoltă socială a celor mai nevoiaşi împotriva politicii sociale a guvernului, izbucnită la jumătatea lui noiembrie 2018, îl vizează îndeosebi pe preşedintele Macron. Fără constituirea vestelor galbene într-un partid politic, formaţiunea LREM, aliată a centriştilor MoDem, ar obţine 23 % din intenţiile de vot, înaintea RN, aceasta din urmă fiind în scădere cu trei puncte procentuale, la 21 %.

În ipoteza candidaturii unei formaţiuni a Vestelor Galbene, LREM ar rămâne pe primul loc, cu 23 %, dar partidul dnei Le Pen ar pierde 2,5%, ajungând la 18,5 %. Partidul Les Republicains (dreapta clasică) ar rămâne la 10 % din intenţiile de vot, cu sau fără o candidatură a Vestelor Galbene, înaintea extremei stângi (La France Insoumise), creditată cu 7 %.

Sondajul a fost realizat online, pe 8-9 ianuarie, pe un eşantion de 1.007 persoane, cu vârste de şi peste 18 ani, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este între 1,4 % şi 3,1 %, notează Agerpres. 

VEZI ŞI: 

SEMNALUL DAT DE ADRIAN NĂSTASE: SĂ DEPĂȘIM FAZA DE NAIVITATE VIDEO

PRUNĂ, PRIMELE DECLARAȚII DESPRE SUBIECTUL MOMENTULUI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel