Franţa îşi va retrage din Afganistan un sfert dintre soldaţi, până la sfârşitul lui 2012

sarkozy
sarkozy

Franţa îşi va retrage din Afganistan un sfert dintre soldaţi săi - adică o mie de persoane - până la sfârşitul anului 2012, a anunţat marţi preşedintele Nicolas Sarkozy la avanpostul armatei franceze din Tora, nu departe de Kabul, potrivit AFP.

'Trebuie să ştim să terminăm un război', a afirmat şeful statului francez în faţa jurnaliştilor, în cursul acestei vizite neanunţate în Afganistan. 'Nu s-a pus niciodată problema să menţinem pe termen nedefinit trupe în Afganistan', a continuat preşedintele francez.

'Ne vom retrage un sfert din trupe, adică 1.000 de oameni, până la sfârşitul lui 2012', a subliniat preşedintele.

Nicolas Sarkozy s-a deplasat marţi dimineaţă, imediat după sosirea sa în Afganistan, la avanpostul din Tora, în districtul Surobi, la est de Kabul.

La 24 iunie, la încheierea unui summit european, preşedintele Sarkozy anunţa că 'mai multe sute' de soldaţi francezi vor părăsi Afganistanul 'până la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor', în cadrul retragerii militare anunţate cu puţin timp înainte împreună cu SUA. 'Voi avea ocazia, în cursul lunii iulie, de a vă da toate detaliile privind localizarea (soldaţilor) şi numărul lor', spunea atunci Nicolas Sarkozy.

Aproximativ 4.000 de militari francezi sunt desfăşuraţi în Afganistan, majoritatea în Surobi, la Kabul şi în provincia Kapisa, la nord-est de Kabul. 'Militarii rămaşi vor fi concentraţi în Kapisa' după sfâşitul anului 2012, a precizat Nicolas Sarkozy.

Vizita preşedintelui Sarkozy, a treia de la alegerea sa în 2007, survine la o zi după moartea unui soldat francez în vârstă de 22 de ani, victimă a unui foc de armă 'accidental'.

Acest soldat este al 12-lea militar francez ucis în cadrul operaţiunilor din Afganistan de la începutul anului şi al 64-lea de la începutul intervenţiei franceze la sfârşitul lui 2001, adaugă sursa citată.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel