Franţa, 'îngrijorată' după evadarea rudelor membrilor SI

Franţa este "îngrijorată" după evadarea a 800 de străini, rude ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), dintr-o tabără din Siria şi cheamă încă o dată Ankara să pună capăt "cât mai rapid" ofensivei sale împotriva kurzilor, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, citată de France Presse, anunță Agerpres.

"Bineînţeles că suntem îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla şi de aceea dorim ca Turcia (...) să termine cât mai curând intervenţia pe care a început-o, pe care evident că am condamnat-o", a spus Sibeth Ndiaye în emisiunea "Dimanche en Politique" la canalul televiziunii publice France 3.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproximativ 800 de rude ale jihadiştilor din SI dintr-o tabără de persoane strămutate din nordul Siriei, situată în apropierea luptelor dintre forţele kurde şi proturce.

"Nu ştiu astăzi care sunt exact personalităţile care au fugit din tabără, a fost de la începutul acestei intervenţii armate o preocupare pentru Franţa", a insistat purtătoarea de cuvânt, menţionând "jihadiştii francezi pe care am considerat întotdeauna că trebuie judecaţi la faţa locului".

"Avem o diplomaţie extrem de activă", a mai declarat dna Ndiaye, menţionând că preşedintele francez Emmanuel Macron "a avut ocazia (...) de a-i aminti lui Donald Trump care sunt preocupările franceze", "condamnarea unanimă a Uniunii Europene în legătură cu această ofensivă unilaterală pe sol sirian".

Franţa a cerut mai întâi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, apoi alta a membrilor coaliţiei internaţionale care operează în prezent în Siria şi "am anunţat de asemenea că nu vom mai furniza arme Turciei", a adăugat ea.

Ofensiva turcă intrată în a cincea zi a provocat proteste internaţionale şi a făcut peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi exodul a peste 130.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel